Goldman Sachs: Китайската икономика ще се стабилизира през 2020 г.

Втората по големина икономика в света ще нарасне с 5,8% през следващата година

Снимка: Kevin Lee/Bloomberg News Снимка: Kevin Lee/Bloomberg News

Облекчаване на търговското напрежение, възстановяване на производствената активност и продължаване на политиката за стимули ще помогнат за стабилизацията на китайската икономика през следващата година, смятат икономисти на Goldman Sachs, цитирани от Bloomberg.

Втората по големина икономика в света ще нарасне с 5,8% през следващата година, като ще бъде подкрепена от потребителските разходи, прогнозират от Goldman Sachs. Консенсусната прогноза на икономисти, анкетирани от Bloomberg, е за ръст на икономиката на Китай с 5,9% през 2020 г.

Стабилизирането или дори слабия ръст, очаквани от Goldman Sacks през следващата година, ще представляват добър резултат за китайските централни банкери, които се борят със забавения ефект на собствените си усилия за намаляване на финансовия риск и влиянието на търговската война, която подкопава доверието през 2019 г.

Още по темата

Имайки предвид, че Китайската централна банка и правителството ускориха подкрепата си през тази година, икономистите на Goldman Sachs виждат необходимост от допълнителни стимули през 2020 г. „с акцент върху фискалните мерки“.

Според Goldman Sachs се наблюдава изместване във вътрешната политика към по-консервативна позиция, която поставя повече тежест върху контрола и устойчивостта по отношение на риска и Китай приема по-ниския икономически растеж именно като цена за намаляване на риска.

Ускорението на потребителската инфлация тази година създава предизвикателства за централните банкери на фона на дефлацията в индустриалния сектор. Очакванията на икономистите са ситуацията да се запази такава и през 2020 г., като вероятно забавяне на инфлацията може да настъпи през втората половина на годината. Икономистите прогнозират умерено подобрение по отношение на дефлацията в производствения сектор.

Най-големият риск за тази картина на стабилизация остава възможен срив в търговските преговори между САЩ и Китай.

“И двете страни имат стимул да преговарят агресивно, като изглежда всяка от тях смята, че има предимство“, се посочва още в доклада. Goldman Sachs вижда следващите няколко седмици като критични преди планирането въвеждане на нови мита на 15 декември.

Последни новини
Още от Новини от света