Партията на Меркел не знае накъде да поведе Германия

В петък започва годишната конференция на Християндемократическия съюз

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

От дълго време Ангела Меркел е Германия, а нейният Християндемократически съюз (ХДС) е водеща политическа сила в Европейския съюз (ЕС). Сега обаче в партията цари пълна бъркотия, като по всичко личи, че нейният лидер Анегрет Крамп-Каренбауер няма да успее да я преодолее, пише в свой анализ Bloomberg.

Миналия месец ХДС претърпя историческа загуба в в източната германска провинция Тюрингия. Победеният кандидат на партията се спречка с нейния ръководител в конферентен разговор в изборната нощ. Според запознати източници Крамп-Каренбауер го е посъветвала да се наспи добре, като го е призовала да не предприема прибързани действия.

На следващата сутрин обаче той се появи в национален ефир, предлагайки безпрецедентна коалиция с бившите комунисти. За партията, която помогна за установяването на германската демокрация, подобно споразумение е неприемливо. „Няма нужда Берлин да ми казва какво е добре за Тюрингия“, заяви кандидатът на ХДС.

Още по темата

Липсата на дисциплина в някога доминиращата партия на Меркел е симптом на по-дълбоките кризи, обхванали консерваторите в цяла Европа. Във Франция и Италия традиционните партии са изместени от популисти. В Испания Народната партия също не е в добра позиция, а британските тори са погълнати от битката за Brexit.

Повече от година, след като Анегрет Крамп-Каренбауер пое ръководното място в партията от Меркел, нейните членове се събират на годишна конференция в Лайпциг в петък. Според последните проучвания ХДС и нейната баварска сестринска партия все още печелят най-високо одобрение. Но, подобно на своите партньори в Европа, ХДС не успява да изгради своя завладяваща висия за света, в който национализмът набира сила и социалните неравенства се увеличават.

Германската икономика флиртува с рецесията през тази година, тъй като търговските войни на американския президент Доналд Тръмп с Китай нарушават глобалните вериги за доставка, които позволяват на германския износ да процъфтява. Водещата автомобилна индустрия се бори с екзистенциалните предизвикателства от преминаването към електрически превозни средства, докато негодуванието в по-бедните източни провинции помогна за развитието на националистически движения като Алтернатива за Германия.

Още по темата

Междувременно решението на Меркел да се оттегли в края на мандата си доведе до политическа парализа в Берлин, отваряйки възможността на френския президент Еманюел Макрон да оспори германския подход към всичко – от бюджетната политика на ЕС до НАТО.

Германците търсят лидер, който може да се противопостави на Тръмп, Макрон и китайския президент Си Дзинпин, за да защитава икономическите им интереси.

„ХДС вече не е разпознаваема“, заяви Александър Мич, член на партията. По негови думи тя няма ясна посока, защото е забравила как да дефинира себе си чрез политическо съдържание, а желанието за власт е това, което крепи обединението в нея.

 

Последни новини
Още от Новини от света