Забавянето на германската икономика удря индустрията на Италия

Нови главоболия очакват правителството в Рим, борещо се с големия държавен дълг

Снимка: Victor Sokolowicz/Bloomberg Снимка: Victor Sokolowicz/Bloomberg

Последиците от забавянето на германската икономика дават отражение в Италия - основно върху индустриалния център на страната, съобщава Bloomberg.

Компаниите в проспериращите северни региони на Италия са засегнати от спада на продажбите на фона на производственото забавяне в най-голямата европейска икономика. Това е проблем за италианското правителство, което се опитва отчаяно да насърчи икономическия растеж, което би му помогнало да контролира големия държавен дълг.

Германия е най-голямата експортна дестинация на Италия, като за миналата година страната е изнесла стоки за 58 млрд. долара там, повечето от които индустриални компоненти.

Отслабване на най-големият ѝ износен пазар е последното нещо, от което Италия се нуждае. Графика: Bloomberg

“В сравнение с останалата част от Италия, северната е най-изложена на влиянието на износа и случващото се в глобален аспект”, заяви ръководителят на Индустриалната асоциация на Бреша. Той добави, че влияние оказва не само забавянето в Германия, но и несигурността около търговската война между САЩ и Китай, както и Brexit.

Спадът в германското индустриално производство оказва натиск върху редица производители на авточасти в Италия.

Свиването на италианския износ за Германия по продукти. Графика: Bloomberg

Fonderia di Torbole, производител на спирачки в Бреша, е сред имащите интерес от силно производство в Германия, тъй като на германския пазар компанията гененирира около една трета от годишните си продажби за 160 млн. евро. Клиентите на групата включват както германския автомобилен гигант Volkswagen, така и японският производиел Toyota и южнокорейския Hyundai.

“За щастие влиянието е ограничено за нас, тъй като компонентите ни са предимно за автомобили, чиито двигатели не са дизелови”, посочва ръководителят на компанията. Въпреки това той преустанови съботните производствени смени на фона на свиването в продажбите.

Още по темата

“Надявам се, че ще видим възстановяване през първата половина на 2020 г.”, отбеляза ръководителят на групата.

Това обаче може би е твърде оптимистично. Германия изненада с икономически растеж през третото тримесечие, който обаче е едва 0,1%, а ситуацията вероятно няма да се промени през настоящото тримесечие. Въпреки че има някои положителни знаци, очакванията за икономическа експанзия все пак са за около 1% през тази и следващата година.  

Според Джейми Ръш, Bloomberg Economics, по-големият проблем за Италия е несигурността около търговската война между САЩ и Китай. Тя също е фактор и за останалите страни в еврозоната, където очакванията за среден икономически растеж са на 6-годишно дъно. 

“Влиянието върху италианските вериги на доставка от Германия е малко преувеличено”, смята Ръш. 

Последни новини
Още от Новини от света