Япония има проблем с йената в последния сезон на отчетите

Силната японска валута причинява главоболие на бизнеса

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

В разочароващия сезон на отчетите през третото тримесечие за японската икономика, основна тема е стойността на йената, която причинява главоболие на бизнеса, съобщава Bloomberg

Общо 438 компании, които са листнати на борсата в Токио, са намалили очакванията си за годишните си печалби според данни на Bloomberg. Петдесет и шест от тях съобщиха за промяна в очакванията си по отношение на валутния курс в допълнение към намалените прогнози за печалбата. Популярни корпорации като Asahi Group Holdings, Mitsubishi Motors и Shiseido подчертаха въздействието на промяната във валутния курс, преразглеждайки очакванията си за финансовите си резултати в посока надолу. 

„Икономиката вървеше в много по-добра посока през миналата година, което може да е затруднило забелязване на ефекта от промяната при валутата“, съобщи Сейчи Сузуки, главен анализатор в Tokyo Research Institute. Ако се вземе под внимание въздействието на търговската война според Сузуки не е изненада, че през тази година компаниите са засегнати от валутния курс.

Според анализатори комбинацията от нарастване на търговското напрежение и забавянето на глобалния растеж доведе до смесена година за йената спрямо другите валути. Докато японската валута е поскъпнала с над 4% спрямо еврото и с над 2% спрямо китайския юан, то тя се е повишила само с 0,4% спрямо долара. 

Още по темата

Японските компании се разрастват в чужбина органично и чрез големи сделки чрез сливания и придобивания в опит да бъдат по-малко зависими от стагниращия местен пазар, където намаляващият брой на населението носи неясни перспективи за растеж. Но нарастващата експозиция към чуждестранни бизнеси остави много фирми уязвими към валутата, чието движение се определя, както от геополитическа несигурност, така и от специфични за Япония икономически фактори.

Една от тези компании е Asahi, която през последните години увеличи продажбите си в чужбина с около три пъти до една трета от приходите си като използва придобивания за разширяване на бизнеса си с бира в Европа. Най-голямата японска пивоварна снижи очакванията си за второ поредно тримесечие за продажбите и оперативната печалба, като се позова на очаквания за засилване на йената спрямо еврото.

Междувременно автомобилният производител Mitsubishi Motors намали прогнозата си за печалбата, посочвайки като причина за това преразгледаните очаквания за обменния курс и намаляване на обема на продадени превозните средства.

Козметичният гигант Shiseido също посочи валутата като причина, че очаква годишните продажби и оперативните приходи да бъдат по-малки от предварително обявените.

„Новините откровено не са толкова добри, тъй като компаниите преразглеждат прогнозите си за цялата година“, коментира Джонатън Алум от SMBC Nikko Capital Markets.

„Ако дружествата започнат да вижат подобрение във финансовите си резултати, то тогава има място за повече растеж в цените на японските акции “, смята Наоки Фудживара, главен мениджър на фондове в Shinkin Asset Management Co.

Последни новини
Още от Новини от света