Как миналото помогна на Vox да разтърси политически Испания днес?

Антисистемната партия е определяна като най-големият победител след последните избори в европейската страна

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Дясноцентристката партия Vox разтърсва испанската политика. От влизането си в парламента за пръв път през април Vox удвои подкрепата си на изборите на 10 ноември, като към момента е третата най-голяма партия в страната.

Два са факторите, повлияли за последния успех на Vox - избухналите протести срещу задържането на лидери на каталунските сепаратисти и решението на премиера Педро Санчес за ексхумация на останките на бившия диктатор Франциско Франко.

1. Дойде ли популизмът в Испания?

Всъщност Испания вече има начело леви популисти в лицето на антисистемната „Подемос“, която се разви след уличните демонстрации, избухнали срещу политиците и банките в страната през 2014 г.

Vox прилича повече на последните популистки движения в Полша, Унгария и Италия. Тя е основана през 2014 г. от бивши членове на консервативната Народна партия. Партията се противопоставя на каталунските сепаратисти, защитава бикоборството, като настоява испанският флаг да присъства на всички обществени сгради и единствено испанския език да се използва като основен в страната.

Още по темата

2. Какво означава това за испанските политици?

Популярността на Vox изостря политическото съперничество в Испания, тъй като традиционните партии трябва да се справят с новите десни предизвикателства. Антисистемната Vox достига до консервативната база на Народната партия благодарение на призивите си за завръщане към традиционните испански ценности.

Междувременно за управляващите социалисти възходът на партията създава възможността да привлекат избирателите, които се противопоставят на крайната десница. Докато Vox се позовава на някои консервативни ценности с ехо от ерата на Франко, социалистическият манифест използва друга страна на Испанската гражданска война - партията на Санчес обещава въвеждането на национален ден в памет на испанците, убити от Франко, и премахването на всички свързани с диктаторството символи от публични места. 

Още по темата

3. Как Vox ще се опита да промени Испания?

Част от имиграционните политики на Vox включват предложения за депортирането на нелегалните мигранти, затварянето на джамии, забрана за преподаването на ислям в държавните училища, както и изграждането на стени на двата испански града в Северна Африка Сеута и Мелиля. Като част от противопоставянето срещу каталунските и баските сепаратистки движението Vox предлага конституционни промени за намаляване на властта на регионалните правителства. Връщайки се към консервативните ценности, почитани от Франко, партията предвижда забрана за държавните болници да извършват аборти или промени в пола. Vox не се застъпва за раздяла между Испания и Европейския съюз, но призовава за промени в блока. Партията предвижда и засилване на дипломатическите усилия за възстановяване на испанския суверенитет над британската част на Гибралтар.

4. Какви са икономическите политики на Vox?

Vox иска драматично да съкрати публичните разходи, намалявайки броя на работещите в структурите на държавните, регионални и местни управления. Партията също предлага големи намаления на данъците върху доходите на физическите лица и тези за малкия и средния бизнес. Партията предвижда и намаляване на сметките за отопление, както и данъчни намаления за семействата с деца. 

5. Какво обяснява появата на Vox?

Твърдото отношение на партията относно миграцията ѝ спечели одобрението в най-южните испански райони, които понесоха тежестта на нелегалната миграция от Африка. Позицията на Vox относно Каталуния също оказа подкрепа, особено след избухналите протести заради задържането на бивш лидер на сепаратистите, който се опита да напусне страната през 2017 г. Ексхумацията на Франко също мобилизира електората на Vox. 

6. Кой ръководи Vox?

Сантяго Абаскал, лидерът на партията, е политик от Баската автономна област, който служи в регионалния парламент за Народната партия от 2004 до 2009 г., преди да я напусне през 2013 г. В политическата реклама на Vox във Facebook преди изборите в Андалусия Абаскал се появи, яздейки кон, с препратка към темата на "Властелинът на пръстените", с което отбеляза началото на "завладяването" на региона. 

7. Защо Vox се позова на ерата на Франко?

Абаскал твърди, че не е последовател на Франко. Въпреки това кампанията на партията преди изборите в Андалусия се позова именно на неговата пропаганда. Франко, фашисткият диктатор, починал през 1975 г., твърдеше, че е застъпник на традиционните ценности, а социалната политика на Vox се обръща именно към католическите избиратели. Самият Франко навлиза в по-стари течения на консервативното испанско мислене с прегръдката към антилиберализма и католическата доктрина.

Междувременно водещите леви партии в Испания - Социалистическата на Педро Санчес и "Подемос" на Пабло Иглесиас, обявиха споразумение за сформиране на коалиционно правителство във вторник в опит да прекратят политическата безизходица в страната. Досегашният премиер Педро Санчес обаче все още се нуждае от допълнителна подкрепа, за да сформира мнозинство. 

 

Последни новини
Още от Новини от света