Китайските заводи пренасят ниските си цени по целия свят

Все по-вероятно е повече компании и държави да почувстват дефлационния натиск

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайските заводи отново заплашват да понижат цените по света, тъй като цените на техните стоки намаляват най-много след 2016 г., съобщава Bloomberg.

Поредното предизвикателство пред способността на централните банки да съживят инфлацията идва на фона на най-бавния растеж в Китай за почти три десетилетия и по-ниските енергийни разходи, които доведоха до намаляване на производствените цени в азиатската икономика от юли насам.

Докато по-евтините стоки може и да са от полза за потребителите с наближаване на Коледа, то общият ефект е потенциална спирала от падащи цени в световен мащаб, тъй като компаниите навсякъде са принудени да се състезават с китайските си конкуренти по отношение на печалбите. А това би добавило и допълнително напрежение към търговската война между САЩ и Китай.

„Инфлацията все повече е определяна от глобални фактори и по-специално от такива, идващи от Китай“, смятат Стивън Джен и Джоана Фрейър от Eurizon SLJ Capital. Според тях основният проблем е свързан с износа на Китай и неговия капацитет предвид по-слабото вътрешно търсене, търговското напрежение със САЩ и липсата на икономически стимули.

Още по темата

Двамата експерти очакват неотадавнашното влошаване при индекса на цените на производител да натежи върху инфлацията в САЩ и Европа, подобно на случилото се през 2014-2016 г. Производствените цени в Германия, Япония, Южна Корея и САЩ вече отчитат понижения.

Данните, публикувани през уикенда, само подчертават значимостта на проблема, тъй като производствените цени в Китай намаляват през октомври за четвърти месец подред. Разходите като цяло и цените на енергията падат от юни, което намалява общите разходи на производителите. Това обаче не увеличава маржовете на компаниите, тъй като търсенето не е силно, така че производителите свалят продажните цени.

Основен проблем обаче се явява и това, че докато цените падат, то заемите не се стопяват, затруднявайки допълнително все още задлъжнелия индустриален сектор в Китай. Правителството пък се притеснява за здравето на банковия сектор.

Според анализатор все по-вероятно е повече компании и държави да почувстват дефлационния натиск.

Рискът от дефлация показва ролята на Китай в световната икономика. Страната е формирала 12% от общата търговия в света през 2018 г. -  най-големият дял сред всички държави.

Подобно на случилото се през 2014-2016 г., потокът от по-евтини стоки от Китай ще затрудни централните банки на други места да генерират устойчива инфлация. Потребителските цени в Япония, Германия и САЩ вече са под техните инфлационни цели от около 2% годишно, а по-нататъшното понижаване на цената на вноса и производството само ще затрудни постигането на тези цели.

Китай е най-големият източник на вносни стоки за САЩ и Япония и вторият по големина за Германия след Холандия. Ефектът от понижаването на цените на китайските стоки вече се появява в данните на някои от търговските му партньори. Намаляването на експортните цени вероятно се дължи и на отслабването на юана спрямо долара, което прави китайските стоки по-евтини за компаниите от много страни.

Икономистите очакват цените на производител да се понижат още през четвъртото тримесечие преди леко да се възстановят.

Що се отнася до потребителските цени в Китай, то те всъщност нарастват, тъй като поскъпването на свинското месо повишава разходите за храна. Това доведе до повишаване на цените на бекона в световен мащаб, както и на другите видове месо.  

Последни новини
Още от Новини от света