Китай превзема пазара на батерии за електромобили

Азиатската страна оставя малко възможности в сектора на останалия свят

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Китай отдавна държи водещото място като пазар на електрически автомобили в света. За да запази тази си позиция в бързо растящата индустрия, страната оказва натиск върху чуждестранните автопроизводители да използват батериите, произведени от местни фабрики. Сега една компания - Contemporary Amperex Technology Ltd., позната като CATL, е единствената способна да ги произвежда в необходимия мащаб, пише The Wall Street Journal.

Производителите на автомобили не са доволни, но вариантите пред тях не са много. За да посрещнат търсенето, ще им бъдат необходими милиони литиево-йонни батерии – които всъщност са и най-доходоносната част от електромобилите.

60% от общите продажби на електромобили през миналата година (2,1 млн. броя) са осъществени в Китай. Очаква се до 2030 г. глобалните продажби на plug-in автомобили да достигнат между 23 и 43 млн. годишно по данни на Международна агенция по енергетика. Това са най-високите ѝ прогнози, като според агенцията делът на електрическите автомобили, продадени в Китай, ще е 57%, в Европа – 27% и 8% в САЩ.

Водеща в надпреварата по отношение производство на батерии за електромобили към момента е CATL – имайки се предвид броят на нейните фабрики и общата им мощ, сочат данни на изследователска фирма Benchmark Minerals Intelligence.

Още по темата

Китай, също така, се опитва да осигури по-голямата част от световните доставки на кобалт, жизнено важен за батериите компонент, чрез поръчки от мини в Конго например.

Докато азиатските компании си извоюваха водещата си роля по отношение на технологията за батериите за електромобили, секторът в Европа беше доскоро фокусиран върху развитието на технологията за дизеловите двигатели, а САЩ се оставиха в ръцете на свободния пазар.

По-рано обещаващ американски стартъп за батерии обяви банкрут и беше придобит от китайска компании за авточасти. Предвидено е “Гигафабриката” на Tesla в Невада, която работи с производителя на батерии Panasonic, да поддържа само батериите за автомобилите на компанията на американския предприемач Илон Мъск.

Междувременно европейските лидери се опитват да подпомогнат развитието на индустрията. Няколко предприятия на Стария континент вече са в процес на развитие, като поне 1 млрд. евро (1,1 млрд. долара) публични средства са инвестирани в сектора.

Експанзията на CATL обаче не се ограничава до Китай. През юли компанията посочи, че печалбата ѝ през първата половина на 2019 г. се е удвоила до 300 млн. долара. До 2028 г. компанията очаква да има достатъчен капацитет, за да задоволи търсенето за 4,2 млн. електрически автомобила годишно, изпреварвайки южнокорейската LG Chem и голяма част от основните играчи на пазара, включително Samsung и Panasonic.

CATL вече инвестира 2 млрд. долара в завод в Германия, който трябва да отвори през 2021 г. и чийто първи основен клиент е BMW. Компанията отвори и офис в Детройт през декември, въпреки че търговската война между САЩ и Китай оказва несигурност върху перспективите пред нея.

CATL е основана преди 8 години от Робин Женг. Физик и инженер по образование той трансформира компанията от доставчик на батерии за Apple, каквато е била първоначалната роля на дружеството, след което го продава. Женг не е широко познат в Китай до появата му на 53-то място в Hurun China Rich List с богатството му от 5,8 млрд. богатство, натрупано след листването на CATL на Shenzhen stock exchange.

 
Последни новини
Още от Новини от света