Какво иска Тръмп от съюзниците в НАТО?

Отдадеността на американския президент към Алианса е все по-съмнителна

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Критиките на американския президент Доналд Тръмп към НАТО разклатиха 70-годишната американска отбранителна политика. Лидерът на САЩ твърди, че по-голямата част от членовете на военния съюз, обединяващ Щатите, Канада и Европа, не плащат „честен дял“ за общата отбрана. Той дори премина по-нататък, повдигайки въпроса относно отдадеността на САЩ към ключовата доктрина на Алианса, според която атаката срещу която и да е негова членка, се приема като атака срещу всички, пише Bloomberg.

1. Какъв е смисълът на НАТО?

От създаването си през 1949 г. с идеята да предпази Европа от съветско нападение по време на Студената война, НАТО разширява ролята си, взимайки участие във войните между Косово и Сърбия през 90-те години на миналия век, налагайки оръжейно ембарго на Либия през 2011 г., помагайки на Европа с бежанската криза от Близкия изток през 2015 г. и увеличавайки усилията си в посока киберзащита.

След нашествието на Русия в Украйна през 2014 г. Алиансът се преориентира към военната заплаха от Москва, развивайки мултинационални формирования в Източна Европа, за да успокои съюзниците там и да подобри командната си структура за пръв път от Студената война насам. Междувременно членките на Алианса се увеличиха от 12 на 29, като Черна гора се присъедини последна през юни 2017 г.

Още по темата

2. Как се финансира НАТО?

Финансирането на НАТО се осъществява по два начина. Страните правят вноски, базирани на техните брутни вътрешни продукти, към общия бюджет на НАТО, който през 2019 г. е 1,6 млрд. евро. По-голямата част от капацитета на НАТО обаче идва от въоръжените сили на страните членки. През 2006 г. те определиха „насока“ за изразходване на поне 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана. През 2014 г. те се споразумяха да се доближат до изпълнение на целта до 2024 г.

3. Какви промени иска Тръмп?

По време на срещата на НАТО през 2018 г. американският президент настоя всички членове на Алианса да изпълнят целта от 2% незабавно, като дори предложи увеличение до 4%. На следваща пресконференция обаче американският лидер заяви, че не мисли, че подобен ход е необходим и че „всички са съгласни да зпазват ангажиментите си“.

4. Винаги ли САЩ са харчели повече за отбрана?

Да, но дисбалансът нарасна. Щатите увеличиха военните разходи след терористичните атаки на 11 септември 2001 г., докато Европа ги съкрати след края на Студената война и финансовата криза през 2008 г. През последните 20 години американският дял в разходите за отбраната от страна на членовете на НАТО като цяло са нараснали от 58% до около 70%.

5. Дължат ли страните членки на НАТО пари за минали години?

Не. Въпреки че Тръмп заяви, че съюзниците на НАТО, които не са успели да изпълнят целта за разходи към Алианса в размер на 2% от БВП, дължат „огромни суми“, този таргет всъщност не е правно обвързващ ангажимент.

6. Какво казват страните, които харчат по-малко от 2%?

Германия има за цел да увеличи разходите си за отбрана до 1,5% от БВП до 2024 г. Канцлерът Ангела Меркел обаче настоява да се гледа извън чисто военните разходи. Тя твърди, че тъй като помощта за развитие е жизненоважна за сигурността, тя трябва да бъде включена в приноса към общата защита.

Германия изразходва 0,7% от БВП за такава помощ през 2017 г. в сравнение с 0,2% от САЩ, по данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Снимка: Sean Gallup

7. Защо има притеснения относно защитата на партньорите в НАТО от страна на САЩ ?

По време на предизборната кампания през 2016 г. Тръмп разтревожи партньорите на НАТО в Европа, като посочи, че американската отдаденост към защитата им ще зависи от това дали разходите им за отбрана са достатъчно високи.

По време на срещата на НАТО през 2017 г. в Брюксел Тръмп отказа да предложи изрична подкрепа към клаузата за колективна отбрана на НАТО. По време на пресконференция във Вашингтон две седмици по-късно той заяви, че е „абсолютно“ отдаден към нея.

8. Защо клаузата за колективна отбрана на НАТО е толкова важна?

Принципът, заложен в член 5 от договора на НАТО, увеличава доверието в отбранителната стратегия на Алианса, увеличавайки риска за всеки потенциален агресор.

Още повече, че доктрината символизира партньорството между Северна Америка и Европа, базирано на общи политически и икономически ценности.

Имайки предвид предизвикателствата, идващи от страна на Русия, важността на член 5 нараства за европейските съюзници на НАТО. 

 

 

Последни новини
Още от Новини от света