На фокус: Германското производство показва признаци на живот

Първо увеличение на поръчките към заводите от три месеца

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Повишаването на поръчките към заводите в Германия е поредният сигнал, че икономиката на еврозоната е преминала през най-лошия си период, съобщава Bloomberg.

Търсенето се повишава с 1,3% през септември, което значително надвишава консенсусната прогноза за ръст с едва 0,1%. Първото увеличение за последните три месеца се дължи на по-голямо търсене за инвестиционни и потребителски стоки, особено извън еврозоната.

След публикуването на данните малко след 10 часа българско време еврото поскъпва с 0,02% спрямо долара до 1.1077 долара.

Още по темата

Неочаквано силният скок в поръчките към заводите предизвика предпазлив оптимизъм в икономическото министерство на Германия, че за индустрията на страната се очертава обещаващ старт на четвъртото тримесечие.

Заедно с подобряване на икономическите настроения последните данни са сигнал, че най-лошото по отношение на поръчките вече е в историята, се посочва в изявление на икономическото министерство.

Въпреки това на годишна база поръчките отчитат спад с 5,4%, което предполага, че инерцията ще продължи да бъде слаба. Германия вероятно е изпаднала в рецесия през третото тримесечие, а пазарът на труда започна да се влошава.


 

Последни новини
Още от Новини от света