Словашкото правителство ще накара банките да финансират популистки обещания

Удвояване на банковия данък може да влее допълнителни 130 млн. евро в икономиката на страната

Сградата на Словашката централна банка в Братислава. Снимка: Martin Divisek/Bloomberg Сградата на Словашката централна банка в Братислава. Снимка: Martin Divisek/Bloomberg

Управляващата коалиция в Словакия ще притисне банките в страната да платят намалението на данъците и по-високите социални разходи, след като правителството засили критиките към финансовия сектор в навечерието на изборите през 2020 г., съобщава Bloomberg.

"Управляващите ще удвоят банковия данък до 0.4% от размера на депозитите през 2020 г.", заяви Роберт Фицо, председател на партията "Смер". По негови думи решението, което е подкрепено и от коалиционните партньори на "Смер", „е твърдият отговор на правителството на скандалните“ такси, които банките взимат от потребителите си.

Държавите в региона се опитват да накарат кредитните институции да плащат повече, за да могат да увеличат социалните плащания. В Унгария, първата страна от Източна Европа, която въведе специалния банков данък, повишението изтри половината от стойността на най-голямата по това време OTP Bank Nyrt. В Румъния въвеждането на т.нар. данък "Алчност“ върху активите на банките уплаши инвеститорите и предизвика срив на румънската фондова борса през миналата година.

Още по темата

Популярността на трите управляващи партии в Словакия получи силен удар през миналата година, когато през пролетта беше убит разследващ журналист. Предизвиканите от случилото се масови протести накараха Фицо да подаде оставка от поста на премиер.

Като отговор на спадащия си рейтинг правителството в Братислава прие безпрецедентен пакет от социални мерки, като изостави плана си за балансиран бюджет през 2019 г. Удвояването на банковия данък може да донесе допълнителни 130 млн. евро в бюджета на Словакия, което да намали дефицита до 0.5%.

 

Последни новини
Още от Новини от света