Иран планира ново нарушение на ядрената сделка

Президентът Хасан Рохани казва, че Техеран ще засили работата в подземната си фабрика за обогатяване на уран

Президентът на Иран Хасан Рохани. Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg Президентът на Иран Хасан Рохани. Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg

Иран планира да ускори дейността в подземната си фабрика във Фордоу, което засилва притесненията за ново нарушение на ядрената сделка от 2015 г., докато Техеран от своя страна увеличава натиска върху Европа да осигури облекчение за притиснатата от американските санкции икономика, пише Wall Street Journal.

За първи път Иран наруши ограниченията по сделката през юли, като заплаши, че ще предприема още стъпки на всеки два месеца. По този начин иранците оказват натиск върху Европейския съюз да положи повече усилия, които да намалят ефекта от твърдите американски санкции, върнати в сила от Доналд Тръмп през 2018 г.

В понеделник Вашингтон наложи нови санкции срещу висши ирански служители, за които се смята, че са от обкръжението на върховния водач аятолах Али Хаменей. Във вторник президентът на Иран Хасан Рохани заяви, че страната ще започне да вкарва газ в турбините, които обогатяват уран в подземния завод във Фордоу. Той не уточни какъв газ ще се използва, но подновените дейности засилват и опасенията на Запада.

„От утре ние ще предприемем новата и четвърта стъпка“, казва Рохани, цитиран от агениця IRNA.

“Тази стъпка е обратима, както и останалите три. По всяко време, в което те (САЩ и Европа) напълно се върнат към своите задължения, ние също ще се върнем към нашите“.

Фабриката във Фордоу, южно от Техеран в централната част на страната, е закопана дълбоко под планински масив и се счита за недосегаема за повечето конвенционални оръжия. Според сделката от 2015 г. на Иран беше забранено да обогатява уран там в следващите 15 години, освен това трябваше да реновира и обнови мястото с помощ от Русия и други международни партньори за изследователски нужди. Засега Техеран е далеч от постигането на тази цел.

Още по темата

На теория Иран може да използва инертни газове, които да не служат за обогатяване на уран, или да използва разрешени газове за производство на медицински изотопи, което е допустимо според ядрената сделка. Единствено обогатяването на уран би се считало за ново и явно нарушение.

Френски, британски и германски официални лица многократно са призовавали Иран да спазва постигнатите споразумения, докато те се опитват да поддържат търговски взаимоотношения с Техеран, но не успяват да убедят САЩ да вдигнат санкциите. Иран значително засили производството на обогатен уран от юли насам и ирански официални лица обявяват, че страната има около 500 килограма от суровината за производство на ядрена бомба. Това е почти двойно над допустимия лимит от 300 килограма според ядрената сделка.

Последни новини
Още от Новини от света