След шанс за избягване на митата акциите на европейските автопроизводители с рязък скок

САЩ вероятно няма да наложат мита върху вносните автомобили от ЕС, заяви търговския секретар Уилбър Рос

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Цените на акциите на автопроизводителите в Европа се повишават до 6-месечен връх, след като стана ясно, че търговският секретар на САЩ Уилбър Рос е заявил, че Белият дом може да няма нужда да въвежда мита за вносни автомобили по-късно този месец, съобщава Bloomberg.

Индексът Stoxx 600 Automobiles & Parts се повишава с 3,1% в понеделник, като е най-добре представящият се в региона. Цените на книжата на всички компании в него скочиха с по над 1%, като тези на френския производител на части Faurecia се повишиха с 5,2% преди обяд в Париж, акциите на PSA Group поскъпват с 4,8%, а тези на Continental и Valeo – с по 4%.

„Администрацията на американския президент Доналд Тръмп вероятно няма да премине към въвеждане на мита върху вносните автомобили по-късно този месец след преведените добри разговори с автопроизводителите в Европейския съюз, Япония и други страни“, посочи Рос. Прогрес в преговорите между САЩ и Китай допълнително повиши оптимизма на инвеститорите, особено чувствителни към митата за автомилния сектор. 

Заплахата от американски мита върху вносните коли от ЕС възпираше пазарите отдавна, така че „тези коментари са добре дошло насърчаване във времена, когато изглежда секторът се стабилизира“, отбеляза Майкъл Хюсън, пазарен анализатор в CMC Markets.

Индексът SXAP достига най-високите си нива от май насам. Графика: Bloomberg

"Рос и Къцян са разговаряли в понеделник сутринта в рамките на регионално събитие в Банкок", твърди запознат източник. Срещата се случва часове, след като членове на американския кабинет заявиха, че сключването на търговско споразумение между двете страни е „много далеч“.

Още по темата

Белият дом се съгласи през май да отложи с 6 месеца новите мита върху превозни средства и части, като се ангажира да преговаря с ЕС и Япония. По-рано този месец Вашингтон постигна сделка с Токио, която предотврати налозите, но все още няма сключено споразумение с Брюксел.

Представители на блока вече заявиха, че налагането на мита върху европейските автомобили в САЩ ще доведе до ответни мита върху американския внос в ЕС на стойност 39 млрд. долара.

Последни новини
Още от Новини от света