Норвежката централна банка: Несигурното бъдеще на петрола натежава на кроната

Зависимостта на Норвегия от петролната индустрия вече беше намалена, заяви Ойстен Олсен

Снимка: Carina Johansen/Bloomberg Снимка: Carina Johansen/Bloomberg

Политическият дебат около бъдещето на петролната индустрия на Норвегия може да натежи на кроната, предупреди гуверньорът на Норвежката централна банка, цитиран от Bloomberg.

Норвежката крона поевтиня до рекордни нива спрямо еврото миналия месец въпреки четирите повишавания на основните лихви до септември 2018 г. Сред причините централната банка на страната цитира външни фактори, включително политическите сътресения, забавянето на глобалния растеж, както и ниските цени на петрола.

В понеделник гуверньорът на Норвежката централна банка Ойстен Олсен заяви, че засилените политически дебати относно бъдещето на петролната индустрия на страната и призивите на някои опозиционни политици да се затегнат условията за проучвания са фактори, които могат да натежат на кроната.

Още по темата

Още по темата

„Ние долавяме някои гласове на валутните пазари сред участниците в тях, които потвърждават, че има фокус върху това какво се случва в политиката и най-вече по отношение на перспективите пред норвежката петролна индустрия“, заяви Олсен в интервю. Той добави, че темата може да е станала обект на завишено внимание.

Норвегия е най-големият петролен производител в Западна Европа, но дейността в страната е усложнена на фона на нарастващите опасения за климатичните промени. Най-големите политически партии в Норвегия все още подкрепят индустрията, но са изправени пред предизвикателства от по-малките или дори техните собствени младежки групи.

„Зависимостта на Норвегия от петролната индустрия вече беше намалена“, посочи още Олсен. По негови думи реакцията на кроната може да се възприема като „малък парадокс“.

 

Последни новини
Още от Новини от света