Morgan Stanley: Доходността на пазара ще пада през следващите 10 години

Възвращаемостта се очаква да е около половината от средната стойност, достигана в последните две десетилетия

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Слабата среда за икономически растеж и инфлацията, в съчетание с ниската доходност на облигациите, предвещава анемична възвращаемост от типичния портфейл от акции и облигации през следващото десетилетие, смятат от Morgan Stanley, съобщава Bloomberg.

Традиционен фонд, чиито активи са разпределени съответно 60% в акции и 40% в активи с фиксиран доход, ще носи годишна възвращаемост от едва 2,8% за период от десет години. Това е около половината от средната стойност, достигана в последните две десетилетия, посочват стратезите на американската инвестиционна банка.

Оценките са базирани на база на доходността от индекса S&P 500, която достига 4,9% годишно, и доходността по десетгодишните облигации, давайки възвращаемост от 2,1% годишно за инвеститори, насочени към активи, деноминирани в долари.

Още по темата

„Не само, че възвращаемостта ще бъде под тази, на която са свикнали инвеститорите, но по-ниската доходност на държавните облигации ще намали способността на ценните книжа с фиксиран доход да компенсират големи спадове при акциите“, обясняват от Morgan Stanley.

„Прогнозата за възвращаемост през следващото десетилетие е отрезвяваща“, според стратези, включващи Серина Танг и Андрю Шийтс. По техните думи инвеститорите се сблъскват с ниска доходност или изобщо липса на доходност в момент, когато цените на рисковите активи са поддържани от нетрадиционни парични политики .

Според анализаторите акциите във Великобритания имат най-голям потенциал за възвращаемост, следвани от книжата на развиващите се пазари.


 

Последни новини
Още от Новини от света