Чикаго е най-зеленото място за работа в Америка

Ветровитият град оглави в петък класацията за зелени офисни площи, сертифицирани за екологична ефективност за трета година

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Чикаго е най-зеленото място, на което може да се работи в Съединетите щати, но други градове опитват бързо да го настигнат, съобщава Bloomberg.

Ветровитият град оглави в петък класацията за зелени офисни площи, сертифицирани за екологична ефективност за трета година. Процентът на сертифицираните зелени офис площи в града се е повишил до 71,1%, спрямо почти 70% за миналата година и 66% преди две години, става ясно от годишна класация на CBRE Group Inc. и Маастрихтския университет.

Чикаго, който оглавява класацията, откакто CBRE започна да го включва през 2017 г., има за цел да осъществи 100% възобновяване на енергията във всички имоти в градски условия до 2025 година, както и да създаде собствена система за оценка на чиста енергия за сгради. Около 42,2% от всички офис площи на 30-те най-големи американски американски пазари вече са сертифицирани като зелени според CBRE.

"Следващата стъпка ще бъде да открием начини старите сгради да станат зелени и устойчиви ", каза Спенсър Леви, председател на американското проучване за CBRE, отбелязвайки, че класирането вероятно ще е от полза за градовете, в които има повече нови офис сгради.

Още по темата

„Чикаго има някои от най-старите офис имоти в САЩ и вече започват да се виждат все по-големи модернизации“, каза Леви, допълвайки, че това привлича наемателите.

Класацията селектира сгради, които са имат енергиен сертификат от Американската агенция за опазване на околната среда или имат LEED (Лидерство в енергийния и екологичния дизайн).

Чикаго изпревари Сан Франциско, Атланта, Минеаполис/Св. Пол и Лос Анджелис, които също видяха, че процентът им на зелени сгради нараства. Тази година около 67.5% от сградите в Сан Франциско бяха сертифицирани за зелени. По данни на CBRE единствените други пазари, имащи сертификати за строителството си са Атланта, Минеаполис/Св. Пол, Лос Анджелис и Хюстън. Манхатън и Вашингтон имат повече квадратни площи, сертифицирани като зелени от Чикаго, но делът им от общия обем площ е съответно 49.3% и 46.7%.

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо обяви тази седмица, че щатът дава 18 млн. долара за 28 проекта за зелено строителство с цел да се намали ефекта от строителството върху околната среда. Щатът иска да увеличи сградния фонд с нулев въглероден отпечатък, за да постигне целта си за намаляване на емисиите с 85% до 2050 г.

Управници на градове по цял свят също са фокусирани върху усилията новите сгради да имат нулеви емисии и висока енергийна ефективност. Сградите в градските райони представляват поне половината от емисиите на парникови газове в повечето градове, според C40 Cities.

Последни новини
Още от Новини от света