Новото нормално в Испания – забавен, но все пак стабилен растеж

Испанската икономика нараства с 0,4% за второ поредно тримесечие

Растежът на испанската икономика се забавя, отразявайки все по-широкото безпокойство в еврозоната, съобщава Bloomberg.

За второ поредно тримесечие испанската икономика нараства с 0,4% - в съответствие с очакванията на икономистите, което обаче е спад спрямо силния растеж, който страната отбелязваще след излизане от двойната рецесия преди почти шест години.

Испанският икономически растеж се забавя, но остава стабилен. Графика: Bloomberg 

Вътрешното потребление в Испания се свива заради забавянето при създаването на нови работни места и външните несигурности като Brexit и търговските войни. Във вътрешен план нараства и несигурността преди изборите на 10 ноември, които ще са вторите за тази година, като вероятността нито една партия да не спечели мнозинство на тях е голяма.

Междувременно стана ясно от предварителните данни, че икономическият растеж в еврозоната през третото тримесечие достига 0,2% при консенсусна прогноза за ръст с 0,1%.

Франция даде светлина в тунела с икономически ръст от 0,3% през третото тримесечие. Страната е по-малко изложена на търговските затруднения и по-зависима от вътрешното потребление, което правителството стимулира с намаляване на данъците.

Още по темата

Въпреки че перспективите в Испания все още са по-добри от тези на множество други икономики в региона, те все пак сигнализират за отслабване на инерцията.

Какво казват икономистите на Bloomberg?

„Политическата несигурност (в Испания) се засилва заради изборите на 10 ноемрви и решението на Върховния съд да задържи лидери на каталунските сепаратисти, което предизвика вълна от протести в региона. Изследвания очакват тревожността сред потребителите и бизнеса да се увеличи. Това поражда риск от влошаване на перспективи пред Испания с наближаването на края на годината“, смята икономистът на Bloomberg Маева Кузън.

През третото тримесечие испанският растеж е движен от вътрешното потребление, като износът се свива до едногодишно дъно.

Испанската централна банка очаква икономиката на страната да нарасне с 2% през тази година, следвайки 2,4-процентния растеж от 2018 г. Това забавяне би затруднило усилията на правителството да се справи с дългогодишната Ахилесова пета на нацията – процентът на безработицата.

Нивото на безработицата в Испания се свива до 14% през третото тримесечие в сравнение с пика от 2013 г., когато достигна 27%. Безработицата обаче ще остане ключово предизвикателство пред следващото правителство. Очакванията за момента са новата администрация в Мадрид да е слаба и без мнозинство. Законодателите вероятно ще имат трудности при изготвянето на бюджета и въвеждането на структурни реформи, които да заздравят икономиката. 

Последни новини
Още от Новини от света