Санкциите са новото универсално оръжие на Америка

Доналд Тръмп сля икономическата политика на Америка с нейната стратегия за национална сигурност

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Забравете самолетоносачите, стелт изтребителите и крилатите ракети. Вместо това помислете за долари, силициеви чипове, цифрови данни, и санкции, ембарго и черни списъци. Нациите често използват икономическа принуда. Доналд Тръмп отиде три стъпки по-нататък. Той сля икономическата политика на Америка с нейната стратегия за национална сигурност, пише Филип Стивънс за Financial Times.

Когато Стивън Манучин, министърът на финансите, беше попитан дали САЩ могат да спрат настъплението на Турция срещу кюрдите в Северна Сирия, той даде лесен отговор. „Можем да затворим турската икономика“. Манучин, бивш банкер и инвеститор в хедж фонд, някога беше това, което президентът нарича „глобалист“. Сега изглежда част от работата му е да свие границите на глобализацията.

Може би нищо за президентството на Тръмп не бива да ни изненадва. В края на краищата няколко дни преди да наложи санкции на Анкара, той едва ли не благослови нахлуването на президента Реджеп Тайип Ердоган в Сирия, като обяви оттеглянето оттам на американските войски, които се сражаваха заедно с кюрдите срещу Ислямска държава.

Тръмп казва, че с изтеглянето той изпълнява предизборното обещание за връщане у дома на американските сили от Близкия Изток. След Ирак и Афганистан неговото нежелание да излага на опасност американските войски има своите основания. Безапелационното освобождаване на съветника по националната сигурност Джон Болтън от Тръмп пък може би предотврати война с Иран.

Още по темата

Още по темата

Изоставянето на кюрдите е друга работа. Президентът осигури стратегическа победа едновременно за Русия, Сирия и Иран, като същевременно навреди на регионалния авторитет на Америка. Кюрдите бяха жизненоважни партньори в унищожаването на джихадистите. Предавайки ги, Тръмп представя САЩ като напълно ненадежден съюзник - толкова своенравен в отношенията с приятелите, колкото и с враговете.

Тръмп не е първият президент, който използва като оръжие икономическата мощ на Америка. През 1956 г. администрацията на Дуайт Айзенхауер принуждава Великобритания да се оттегли от Суец, като блокира международната подкрепа за паунда. Роналд Рейгън и Маргарет Тачър бяха пословично близки съюзници, но имаха продължителен сблъсък относно екстериториалния обхват на американските санкции срещу Съветския съюз след нахлуването в Афганистан.

По време на Студената война повечето западни държави ограничиха износа на чувствителни технологии за Съветския съюз. Съвсем наскоро ЕС наложи собствени санкции на Москва, наред с тези на САЩ, след анексията на Крим и окупацията на Източна Украйна.

Сега митата, ембаргото и подобните им се превърнаха в универсално оръжие за Америка. Ролята на долара като единствена резервна валута дава на САЩ уникално предимство да контролира международната финансова система. Митата, наложени на китайски, канадски и мексикански стоки в началото на президентството на Тръмп, имаха ограничената цел да възстановят баланса в двустранните търговски отношения. Оттогава безбройните ограничения, наложени на Китай, сигнализират по-основната цел за отделяне на двете икономики.

Вижте повече в продължението на материала на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света