Най-големите нефтени и газови находища в света

Русия има най-много от тях, но има и големи пречки да реализира възможностите им

За новите си находища Русия би имала нужда от подобни петролни сонди. Снимка: Carina Johansen/Bloomberg За новите си находища Русия би имала нужда от подобни петролни сонди. Снимка: Carina Johansen/Bloomberg

Светът все още се радва на огромни петролни открития. Конвенционалните петролни и газови открития изчезнаха след бума на шистовата индустрия и последвалия крах при петролните цени. Всъщност те паднаха до най-ниското си ниво от 70 години насам. Но все още съществуват няколко невероятни открития, пише Джулиан Гийгър за Oilprice, цитирани от Investor.bg.

От началото на тази година бяха регистрирани нови залежи на стойност близо 8 милиарда барела петролен еквивалент в сравнение с 10-те милиарда барела петролен еквивалент, открити през миналата година.

Но най-поразителното е, че новите открития не могат дори да покрият загубата на конвенционални ресурси. Според Rystad Energy настоящият коефициент на заместване на изразходваните конвенционални ресурси е едва 16%. С други думи, само един барел на всеки шест консумирани се заменя с нови ресурси. 

Така че скоростта на откриване на нови ресурси не само се забавя, но и самите находища вече се намират в много по-труднодостъпни локации, обикновено в офшорните пространства, което означава, че разработването им ще отнеме много години преди да бъдат въведени в експлоатация техните ресурси.

Въпреки че Русия технически регистрира най-много петролни находища по отношение на количеството петролен еквивалент, годината все още не е приключила, а басейнът на Гвиана-Суринам продължава да предоставя нови възможности за сондаж.

Американският петролен гигант ExxonMobil може да се похвали с 14 открития там, докато Tullow вече разработва две находища на фона на изследователските действия на Apache в региона.

Докато Apache не постигне своя удар в рамките на годината, Русия ще продължава да държи първото място в класацията, следвана от Гвиана и Кипър.

1. Русия - 1,5 млрд. барела петролен еквивалент в руските арктически води

През тази година Русия е открила близо 1,5 млрд. барела петролен еквивалент благодарение на находищата „Динков“ и „Нярмейское“ на полуостров Ямал в Карско море. По отношение на природния газ, там са регистрирани внушителните 17 трлн. куб. фута (приблизително 5 трлн. куб. м) – добра новина за Газпром.

Що се отнася до арктическия петрол, руският държавен гигант Роснефт изпитва затруднения.

За да реализира проектите в Арктика, Роснефт ще се нуждае от 40 млрд. долара. Според The Moscow Times Роснефт е сключила сделка с индийски инвеститори за придобиване на 15-20-процентов дял, но това може да бъде осъществено, само ако Роснефт получи данъчно облекчение от държавата на стойност 40 млрд. долара през следващите 30 години.

Още по темата

Проблемът за инвеститорите е, че изменението на климата кара петролната и газовата инфраструктура да потъва в земята, което прави проекта още по-скъп за реализация и поддръжка.

Така че Русия може би е водеща страна при откриването на находища, но друг е въпросът за перспективата за тяхната реализация.

Още по темата вижте в Investor.bg.

 

Последни новини
Още от Новини от света