Microsoft печели договор за 10 млрд. долара с Пентагона в конкуренция с Amazon

Съмнения за политическа намеса витаят над сделката

Изпълнителния директор на Microsoft Сатя Надела Изпълнителния директор на Microsoft Сатя Надела

Microsoft е спечелил много желан договор с американското министерство на отбраната за изграждане на облачни услуги. Компанията от Сиатъл е изместила в съревнованието Amazon, които до момента бяха считани за фаворит за сделката, пише Bloomberg.

Решението, което беше обявено от Пентагона късно вечерта в петък, може да бъде оспорено от Amazon, според запознати със сделката, защото президентът Тръмп е оказал влияние върху наддаването. Правилата на търга бяха силно оспорени и от друг участник, корпорацията Oracle.

Според Пентагона, военният облачен проект, известен като JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure) има за цел да издигне нивото на американските военни технологии. В момента Министерство на отбраната на САЩ инвестира в комерсиални облачни услуги за съхранение на данни и изчислителна мощ в отдалечени центрове за данни, за да засили сигурността на съхранение и да увеличи скоростта на споделяне на информация между военните.

Още по темата

Според Пентагона договорът трябва да бъде завършен до 2029 г., а акциите на Microsoft се повишиха с 0.6% до 140.73 долара за акция при затварянето на борсата в петък.

Amazon, които спечелиха примамлив контракт за изграждане на облак за ЦРУ през 2013 г., дълго време беше считана за фаворит и в надпреварата за договор за Пентагона. Тогава обаче се намеси политиката. Президентът Тръмп и изпълнителния директор на Amazon Джеф Безос са публично известни с недоброто отношение един към друг. Безос е и собственик на Washington Post, за който Доналд Тръмп твърди, че се отнася нечестно към него в публикациите си.

Последни новини
Още от Новини от света