Инвеститори от Близкия изток активно търсят имоти в Европа

За първите шет месеца на 2019 г. вложенията са за над 1 млрд. долара

Жилищни сгради в Берлин Жилищни сгради в Берлин

Частните инвеститори от Близкия изток са все по-активни в Европа и Северна Америка на фона на успокояването на инвестиционната активност на държавните фондове от останалата част на света заради статичните цени на петрола.

През първите шест месеца на годината частни инвеститори и институции от Близкия изток, включително семейни компании и хора с голямо нетно богатство, са инвестирали над 1 млрд. долара в имоти в Европа, сочат данни на консултантската компания JLL, цитирани от Investor.bg.

Пазарите на офиси и индустриални имоти на Стария континент са особено популярни, отбелязва Фади Мусали, ръководител на анализите на институционалния капитал за Близкия изток и Северна Америка. „Наблюдаваме особено предпочитание към офисите в големи европейски градове и то по никакъв начин не е ограничено само до столиците“, допълва той.

Във Великобритания частни инвеститори от Близкия изток са инвестирали във вторични градове като Бирмингам и Лийдс, а напоследък и в Глазгоу, където саудитската инвестиционна компания Arbah Capital придоби търговски обект в центъра на града за 55 млн. паунда.

Най-голям дял в трансакциите през първите шест месеца на годината са имали капиталите от Кувейт и Бахрейн, като сделките са варирали от 7 млн. долара до 200 млн. долара.

Според Мусали частните инвеститори и институции от Близкия изток обичайно търсят нетна възвръщаемост от най-малко 7%

Зараждащо се търсене от ливански инвеститори

През последните две години ливанските инвеститори са особено активни в чужбина, тъй като имотите извън страната предлагат безопасност в момент на голяма икономическа несигурност в страната и силен натиск върху банковата система.

Остава да видим дали Ливан може да избегне голяма дългова криза и несигурност на пазара, а докато това се изясни, местните инвеститори търсят възможности все по-надалеч. Компании като Saradar Family Office Group инвестират в многофамилни жилища в цял свят и в големи градове с ливанска общност като Лондон.

Ливанските компании могат да инвестират с по-малко ограничения от някои други инвеститори от Близкия изток.

Още по темата вижте в Investor.bg

Последни новини
Още от Новини от света