Икономическата престъпност в Германия нанася щети на стойност 3,4 млрд. евро

Зачестяват случаите на измами с инвестиции чрез уеб сайтове и социални медии

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Федералната криминална служба (BKA) в Германия оценява щетите, причинени от икономическата престъпност в Германия през миналата година, на 3,4 млрд. евро. Въпреки че размерът на загубите е около 10% по-нисък в сравнение с този през 2017 г., той все още е на изключително високо ниво. Икономическата престъпност все повече се прехвърля в интернет, като основно зачестяват случаите на измами с инвестиции чрез уеб сайтове и социални медии. Това става ясно от публикация на германското издание Die Zeit.

Като цяло броят намалява: 50,550 случая са регистрирани от полицията през 2018 г., което е спад с 31,8% спрямо предходната година.  През 2017 г. в германската провинция Саксония са били реализирани над 23 000 престъпления с инвестиционни измами. Броят им обаче остава малко под една пета под средното годишното ниво от около 61 000 случая.

Още по темата

Престъпниците използват социалните медии като платформа за продажби

Броят на икономическите престъпления в киберпространството е нараснал с повече от една четвърт до 6 473 (за сравнение: през 2017 г. случаите са били 5 105). Престъпниците все повече разчитат на уеб сайтове и особено на социални медии, за да популяризират привидно изгодни и прозрачни инвестиционни възможности. Предлагат се финансови продукти като договори за разлика, силно спекулативни инвестиции, които носят риск от пълна загуба като първоначално монетно предлагане (ICO) и др.

Дали сделките са съмнителни, невинаги е очевидно за много инвеститори, тъй като уеб сайтовете често са подготвени професионално. Обикновено съдържат фалшиви пръстови отпечатъци и разрешения за търговска дейност. Отделно от това извършителите често предлагат предполагаемо обслужване на клиенти под формата на гореща линия. Ако инвеститорите прехвърлят пари на извършителите, техният уеб сайт ще ви покаже движението в акаунта и привидно високите печалби. Понякога за инсцениране на коректност се изплащат по-малки суми.

Измамата обикновено се забелязва най-често първо при плащането.По-голямата част от засегнатите не са склонни да разкриват детайли около престъпленията въпреки иначе високия процент на осъдени - през 2018 г. той е бил 91%. Експертите от Федералната криминална служба в Германия обаче считат, че има голям брой недоказани престъпления във всички проявления на икономическата престъпност.

Последни новини
Още от Начало