Развиващите се пазари са следващият балон

Индексите, облигациите и валутите се движат около най-високите си нива от началото на август на развиващите се пазари

Снимка: Erica Canepa/Bloomberg Снимка: Erica Canepa/Bloomberg

Погледнете към цените на активите на развиващите се пазари и ще ви светне лампичка, че не всичко се развива добре там, пише в свой анализ Bloomberg.

Докато индексите, облигациите и валутите се движат около най-високите си нива от началото на август, то политическите кризи от Еквадор и Аржентина до Турция и Южна Африка, както и последните вълнения в Чили и Ливан напомнят на инвеститорите за риска ситуацията да се влоши в някои от най-доходоносните пазари.

Според Дейвид Леви, председател на Jerome Levy Forecasting Center, комбинацията от борба за по-висока доходност и нива на дълг до нивата на балон в развиващия се свят напомнят за жилищния пазар в САЩ преди световната финансова криза.

“При следващата рецесия ще има сериозни проблеми за развиващите се пазари“, коментира Леви.

Още по темата

Притесненията се засилиха в понеделник, когато Чили, която е страната с най-висок рейтинг в Латинска Америка, беше погълната от протести. Това подтикна правителството да обяви извънредно положение, което предизвика спад от 1,9% в цената на песото, акциите се сринаха с 4,6%.

Ескалиране на протестите имаше и в Еквадор, след като президентът на страната прекрати субсидиите за гориво. В Аржентина инвеститорите пък са в очакване на президентските избори в неделя, като прогнозите са за победа на кандидата на левицата Алберто Фернандес. В Ливан правителството се бори да потуши демонстрациите срещу влошаване на икономическите условия.

Продажбите на еврооблигации от развиващите се пазари вече надхвърлиха целия обем от 2018 г. Издадените емисии в долари и евро от правителствата и компаниите в развиващите се страни са достигнали 525 милиарда долара, което е увеличение с 20% спрямо същия период на миналата година, сочат данните, събрани от Bloomberg.

“Ако инвеститорите твърде дълго време игнорират новините, идващи от развиващите се пазари за политически сътресения, демонстрации и санкции, вложенията им може да пострадат сериозно“, смята Сергей Дергачев, старши портфолио мениджър в Union Investment във Франкфурт.


 

Последни новини
Още от Новини от света