Кои са най-добрите и най-лошите пенсионни системи в света?

Изследването излиза в момент, когато политиците се опитват да се справят със ситуация, в която все повече хора излизат в пенсия и живеят по-дълго

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Холандия и Дания имат най-добрите пенсионни системи в света, сочи глобално проучване, цитирано от Bloomberg.

Страните заемат двете най-горни места в индекса Melbourne Mercer Global Pensions Index, като получават оценка А за нивото на финансова сигурност, която се осигурява при пенсиониране. Австралия се класира на трето място с оценка B+, докато в топ 10 влизат още Финландия, Швеция, Норвегия, Сингапур, Нова Зеландия, Канада и Чили с оценка B.

Проучването сред 37 държави, което обхваща почти две трети от световното население, използва 40 показателя, за да прецени дали една пенсионна система води до подобряване на финансовото състояние на пенсионерите, дали е устойчива и дали съответното общество има доверие в нея.

Холандия отново зае първото място през 2019 г., като повечето служители са се възползвали от възможностите да имат доходи при пенсиониране на база на средното заплащане през целия им живот. Великобритания и САЩ са с рейтинг C+ съответно на 14 и 16-та позиция. Според доклада и двете държави могат да подобрят резултатите си чрез повишаване на минималната пенсия за пенсионери с ниски доходи.

Още по темата

Япония, например, попада под номер 31 в класацията с рейтинг D, което показва големи слабости или пропуски, които трябва да бъдат отстранени. Основната препоръка е повишаване на възрастта за пенсиониране, тъй като продължителността на живота продължава да расте в страната.

Тайланд пък се оказва на дъното в класацията и трябва да въведе минимално ниво на задължителни пенсионни отчисления и да увеличи подкрепата за най-бедните, се казва още в доклада.

Изследването излиза в момент, когато политиците по целия свят се опитват да се справят със ситуация, в която все повече хора излизат в пенсия, живеят по-дълго и се нуждаят от постоянен поток от приходи, за да оцелеят. Почти една пета от населението в света се очаква да навърши пенсионна възраст до 2070 г., което е с около 9% повече спрямо тази година, показват данните на Организацията на обединените нации.

„Пенсионните системи по света са изправени пред нарастваща продължителност на живота и все по-голям натиск върху публичните ресурси, които трябва да подкрепят здравето и благополучието на по-възрастните граждани“, коментира Дейвид Нокс, автор на доклада и старши партньор в Mercer. Според него задължително политиците трябва да се замислят върху силните и слабите страни на техните пенсионни системи, за да осигурят по-дългосрочни резултати за бъдещите пенсионери.

Последни новини
Още от Новини от света