Числото шест не е щастливо за Пекин

Ръст на икономиката с 6% годишно за много държави е желан, за Китай тя вещае опасност

Издигане на китайския флаг Издигане на китайския флаг

Преди няколко години ставаше дума за осмицата, тогава дойде седмицата, а сега -  вълшебната шестица: Само с 6,0 процента според Националното статистическо бюро в Пекин е нараснала китайската икономика между юли и септември. Това е най-ниското ниво, откакто Китай започва да отчита състоянието на своята икономика на всеки три месеца през 1992 г., пише Investor.bg.

Едва ли някоя друга икономика привлича толкова много внимание с данните си за растеж, колкото китайската. Колкото по-голяма става икономиката на Китай, толкова по-важна изглеждаше цифрата преди десетичната запетая: Ако брутният вътрешен продукт на Китай не нарасне с поне осем процента, бъдещето на Китай е поставено на карта - така се твърдеше след световната финансова криза. Тогава седемте надделяха като нов показател. Сега вече е достигната и границата от шест процента.

Какво означава ръст от 6%?

Икономическият растеж от шест процента е висока стойност, дори за развиващ се пазар, още повече за голяма икономика като Китай. За сравнение - американската икономика в момента нараства с почти два процента, германската  -с около половин процент. За идната година федералното правителство понижи прогнозата си за растеж в четвъртък от 1,5 на 1,0 процента.

С тези шест процента обаче китайският тримесечен прираст е под очакванията. Група експерти, интервюирани от агенция Ройтерс, прогнозира ръст от 6,1% за третото тримесечие. Само една десета отклонение не е драматично, но в Китай се отчитат и десетиците. Премиерът Ли Къцян предупреди през септември, че ще бъде "много трудно" да се достигне прогнозата на неговото правителство от "6,0% до 6,5%" за цялата година.

Все още е спорно колко надеждни са "хармонизираните" данни за растеж в Китай. От своя страна самият премиер Ли призна преди години, че предпочита да се занимава повече с консумацията на енергия, отпуснатите банкови заеми и обема на китайския железопътен транспорт, отколкото с официалните данни за брутния вътрешен продукт.

Защо темпът на растеж на Китай спада от години?

Фактът, че темпът на растеж в Китай намалява в дългосрочен план, е неизбежен. Много от основните инфраструктурни проекти, които бяха разгърнати в продължение на десетилетия, до голяма степен са завършени, изграждайки основните електроцентрали, пътища, пристанища и железници. „В строителната индустрия ерата на основателите приключи", казва пекинският магнат Джан Син пред SPIEGEL преди три години; повечето китайски градове на практика са "завършени".

Нещо повече, с обем от 13 трлн. долара икономиката на Китай вече е толкова голяма, че дори само с ръст от шест процента тя нараства почти всяка година с толкова, колкото е брутният вътрешен продукт на Испания. Двуцифрените темпове на растеж, като преди десет или дванадесет години, не биха били нито реалистични в този мащаб, нито разумни за китайците. Огромният растеж през последните години нанесе огромни щети, не на последно място на околната среда в Китай.

Още по темата вижте в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света