Бундесбанк: Германия няма да изпадне в дълбока рецесия

Не е изключено обаче най-голямата европейска икономика да регистрира свиване отново през третото тримесечие

Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg

Най-голямата икономика в еврозоната може да се свие отново през третото тримесечие, но дълбока рецесия не се очаква, съобщава Bloomberg, цитирайки последния доклад на германската централна банка Бундесбанк.

Въпреки че експортно ориентираните индустрии продължават да търпят загуби и показателите за бизнес доверието не предполагат незабавно обръщане на тенденциите, секторите, разчитащи на вътрешното потребление, все още се представят добре, посочват още от финансовата институция.

И все пак нарастват рисковете, че слабостите в експортните сектори ще се разпространят в останалата част от икономиката.

„Брутният вътрешен продукт на Германия би могъл отново да се свие през третото тримесечие на 2019 г.“, заяви Бундесбанк. Според централната банка рецесия в смисъла на значителен, по-широк и дълготраен спад на производството при недостатъчно използван потенциал за момента не се наблюдава.

Миналата седмица правителството на германския канцлер Ангела Меркел намали прогнозата си за растежа на най-голямата европейска икономика през 2020 г. заради очаквания понижаването на глобалното търсене, несигурностите около Brexit и търговските спорове да останат валидни и през следващата година.

Правителството очаква германската икономика да нарасне с 1% през 2020 г. По-ранните очаквания бяха за ръст от 1,5%.

"Икономическата ситуация в Германия показва смесена картина", заяви министърът на икономиката Петер Алтмайер в четвъртък. Според него настоящите перспективи могат да бъдат понижени, но няма заплаха от икономическа криза.

Според президента на Германо-българската индустриално-търговска камара Тим Курт рецесия в Германия няма да повлияе на бизнеса ѝ с България.

„Бизнес отношенията между България и Германия стъпват върху стабилна основа с много високо ниво на качество, в сравнение с трети страни... Те не са концентрирани в определен сектор или индустрия, а добре балансирани“, обясни Курт в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Последни новини
Още от Новини от света