Джон Бъркоу отхвърли повторното гласуване на сделката за Brexit

Премиерът не може да продължава да пита депутатите за отговор на един и същ въпрос, заяви председателят на Камарата на общините

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Председателят на Камарата на общините във Великобритания Джон Бъркоу отхвърли правителственото запитване за нов опит за прокарване на сделката на премиера Борис Джонсън и Брюксел в парламента в понеделник, съобщава Bloomberg.

Бъркоу посочи, че членовете на парламента вече са обсъдили и гласували за сделката на Джонсън в събота - преди два дни, като са решили да отложат финалното решение дали да я приемат, или откажат.  

"Премиерът не може да продължава да пита депутатите за отговор на един и същ въпрос, опитвайки се да ги накара да променят решението си", заяви Бъркоу, като се позова на парламентарна конвенция от 1604 г. 

Според него е ясно, че предложенията са абсолютно еднакви по съдържание. "Ето защо моето решение е, че предложението няма да бъде обсъждано днес", добави Бъркоу.

Още по темата

Членовете на британския парламент се събраха извънредно миналата събота, за да обсъдят споразумението, което Джонсън и лидерите на Европейския съюз постигнаха по-рано през седмицата. 

Тогава депутатите подкрепиха с 322 на 306 гласа предложението на бившия консерватор Оливър Летуин за отлагане на решението относно сделката. Така се наложи Джонсън да пише отново на Брюксел с искане за повторно отлагане на процеса до 31 януари. 

Последни новини
Още от Новини от света