Лагард: Доналд Тръмп не бива да се намесва в работата на Фед

Понижаване на лихвените проценти в САЩ може би не е най-доброто решение, смята новоизбраният ръководител на ЕЦБ

Новоизбраният гуверньор на ЕЦБ Кристин Лагард. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg Новоизбраният гуверньор на ЕЦБ Кристин Лагард. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Централните банки оперират най-добре в режим на независимост и американският президент Доналд Тръмп не трябва да се намесва в работата на Федералния резерв (Фед), заяви новоизбраният гуверньор на Европейската централна банка Кристин Лагард, цитирана от Bloomberg.

“Стабилността на пазарите не трябва да бъде обект на туитове тук или туитове там”, коментира Лагард в интервю за CBS ‘60 Minutes’. “Това изисква умисъл и съобразителност”, добави тя.

“Настояванията Фед да намали основните лихви може да са неподходящи”, отбеляза Лагард. “Когато нивото на безработица е толкова ниско - 3,5% в САЩ, не искате да го ускорите твърде много чрез понижаване на лихвените проценти, защото след това рискувате да се повишат цените”, обясни тя.

Тръмп непрестанно атакува Фед заради неговите политики. “Лихвите на Фед са твърде високи. Те са своите най-лоши врагове”, написа американският лидер в Twitter в началото на месеца.

Лагард коментира и търговските войни на Тръмп пред CBS.

“Моето много, много силно послание към всички политици е да седнат като големи мъже и да поставят всичко на масата, като се опитат да постигнат най-добрата сделка късче по късче, парче по парче, така че да можем да имаме сигурност”, цитира CBS Лагард. 

Последни новини
Още от Новини от света