Bird не си взе поука от неволите на Uber в Европа

Стартъпът за електрически скутери наводни тротоарите на Люксембург без предупреждение

Снимка: Stephanie Bodoni/Bloomberg Снимка: Stephanie Bodoni/Bloomberg

Компаниите за споделено пътуване, включително Uber Technologies и Bolt Technology, научиха по трудния начин, че появата без предупреждение не работи в Европа. Сега стартъп за електрически скутери изглежда се е запътил към същата грешка, пише Bloomberg.

Късно вечерта на 7 октомври кметът на Люксембург получи имейл от американския стартъп Bird, че компанията ще пусне услугите си в града през нощта. На следващата сутрин десетки електрически скутери заляха тротоарите.

„Това беше прикрита и остра операция в понеделнишката вечер, без някой наистина да е бил информиран“, заяви Дани Франк, говорител на транспортното министерство на Люксембург. „Начинът, по който това беше направено, не беше добър“, добави той.

Люксембург вече обеща да освободи публичния си транспорт от такси. Услуги за споделени велосипеди и автомобили съществуват в страната от години, до добавянето на електрически скутери не беше планирано.

Среща с кмета

„Кметът Лиди Полфер е отказвала на запитванията на няколко компании за скутери през последните 2 години“, коментираха в имейл от нейния офис. Това включва базираната в Калифорния Bird, която посочи през юни, че в града няма интерес към нейните услуги. Предстои тази седмица двете страни да се срещнат.

Bird заяви, че повече от 2 хил. души вече са свалили приложението и са се възползвали от услугите ѝ в града.

„Поглеждайки към броя на хората, които вече са пробвали услугите ни в Люксембург, има отчетливо голямо търсене“, твърдят представители на компанията в изявление. „Очакваме с нетърпение да се срещнем с кмета и да отговорим на опасенията ѝ“, добавят те.

Усилията на Bird много напомнят на тези на Uber да се разрасне в Европа, което обаче само доведе до забрана за дейността на компанията в някои градове, сред които Барселона и Дюселдорф. Bold също беше отстранена от Лондон заради това, че не успя да получи правилния лиценз.

Компаниите за споделени скутери се разпространиха в Европа, имайки за основен таргет туристическите точки като Париж и Лондон, набирайки стотици милиони долари от фондове за рисков капитал по време на процеса.

Повече инциденти?

Джудит Прити – британка, която живее в Люксембург от 25 години, има смесени чувства относно скутерите, наводнили тротоарите. Тя е притеснена, че това „може да доведе до значително увеличение на инцидентите“.

Популацията на Люксембург нарасва с устойчиви темпове през последните няколко години, като вече надминава 600 хил. души. Още около 200 хил. души пътуват всеки ден от съседните Франция, Белгия и Германия до столицата Люксембург, за да работят, което значи, че някои пътни артерии в града са обхванати от тежък трафик всяка сутрин и вечер.

Засега Люксембург не коментира дали ще се опита да преустанови дейността на Bird. Макар общината да заяви, че приветства инициативи за повишаване на мобилността, тя „не толерира липсата на информация“, която повдига „важни въпроси за управлението и сигурността“.

Последни новини
Още от Новини от света