Американските войски трябва да се изтеглят от Северна Сирия

Около 1000 американски войници са получили заповед да напуснат Сирия

 Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

На всички американски войски, разположени в Северна Сирия, е било наредено да напуснат заради турската военна офанзива срещу кюрдите. Около 1000 войници ще напуснат Сирия, като само 150 остават около южносирийската база Ал-Танф, заяви американски представител на информационната агенция AFP. Президентът на САЩ Доналд Тръмп е наредил изтеглянето преди ден, пише германското издание Die Zeit.

"Изпълняваме заповедта", заяви американският представител. Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер обяви в неделя изтеглянето на до 1000 американски войници от Северна Сирия, след като Тръмп е дал това нареждане след разговори със своя кабинет по сигурността.

Още по темата

Die Zeit припомня, че Турция започна своята военна офанзива срещу кюрдската милиция YPG в сряда. Това се случи, след като американските войници частично са се изтеглили от граничната зона на Сирия. Посредством този ход Тръмп разчисти пътя за мисията. Повече от 160 000 цивилни са били принудени да бягат.

Тръмп защити решението си отново да изтегли войските.

„Наистина ли хората вярват, че трябва да тръгнем на война срещу член на НАТО - Турция?“, написа той в свой туит. Правителството на САЩ настоява за прекратяване на турската офанзива.

„Предстоят големи санкции срещу Турция!“, написа Тръмп допълнително в друг туит.

Сирийските демократични сили залавят хиляди бойци от Ислямска държава в някои импровизирани затвори. Според кюрдската власт и Сирийската обсерватория за човешки права в Лондон 780 привърженици на Ислямска държава са избягали от лагер в хода на сражения между турски войски и кюрдски милиции. Турският президент Реджеп Таийп Ердоган определи тази информация като "дезинформация".

Тъй като кюрдите загубиха най-важния си съюзник с изтеглянето на американските войски, кюрдската автономна администрация и сирийския режим се договориха, че войските на сирийския президент Башар Асад ще подкрепят кюрдските милиции.

Последни новини
Още от Новини от света