Разделение в ЕЦБ помрачава края на мандата на Драги

Протоколът от заседанието на 11 и 12 септември показва различията на централните банкери

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Ръководството на Европейската централна банка не можа да се обедини около една позиция по много от елементите от пакета от икномически стимули от миналия месец, който доведе до обществено недоволство от решението.

Протоколът от заседанието на 11 и 12 септември показа, че някои членове на Управителния съвет са готови да подкрепят още по-задълбочено намаляване на лихвените проценти в замяна на отказ от предложението за подновяване на покупките на облигации. Но в същото време част от членовете са изразили притеснения за намаляване на лихвите като цяло заради опасността от все по-неблагоприятни последици за икономиката.

Още по темата

„Бяха изразени редица резерви относно отделните елементи на предложения пакет от различни политики“, посочва ЕЦБ в протокола. „Въпреки че нуждата от приемане на цялостен пакет беше изразена от всички, членовете оценяват конкретните елементи по различен начин, като някои мерки се разглеждат като взаимозаменяеми, а не като допълващи се“, се казва още в текста.

Това беше една от най-разгорещените срещи в осемгодишния мандат на управителя Марио Драги, като около една трета от 25-членния Управителен съвет се обяви против решението за възобновяване на количествените облекчения.

От протокола става ясно, че разликата в мненията се е простирала в широки граници - от оценка на икономическите перспективи до ефективността на определени инструменти и мащаба на действието. Различия се забелязват дори и с оглед на посоката на политиката, която документът описва като основен елемент на пакета от стимули.

Вижте повече на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света