Правителството на Виорика Дънчила не издържа вота на недоверие в Румъния

Страната губи трети премиер в рамките на 3 години

Палатът на народите - сградата на румънския парламент, която е и втората най-голяма правителствена сграда в света след Пентагонът. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Палатът на народите - сградата на румънския парламент, която е и втората най-голяма правителствена сграда в света след Пентагонът. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Румъния изгуби трети министър-председател в рамките на три години, след като правителството беше отстранено чрез вот на недоверие, съобщава Bloomberg.

Парламентът гласува за отстраняване на премиера Виорика Дънчила и нейния кабинет на малцинството, който загуби коалиционния си партньор през август и се бори с финансите на черноморската нация, тъй като бюджетният дефицит на страната се заиграва с ограниченията на Европейския съюз.

Резултатът след вота на недоверие проправя път на опозиционната Либерална партия да ръководи нова управляваща коалиция.

Правителството беше отстранено само месец преди президентските избори, като за момента всички проучвания сочат, че Социалдемократическата партия на Дънчила ще претърпи още едно поражение на тях, а настоящият президент Клаус Йоханис ще получи втори мандат.

Румъния има най-нестабилната политическа система в Европа. Графика: Bloomberg 

По всичко личи, че администрацията, която ще поеме управлението до следващите избори, вероятно също ще бъде нестабилна.

„Всички възможни сценарии сочат към слаб кабинет с ограничена способност за приемане на ново законодателство до следващите парламентарни избори“, смята Отилия Данд, анализатор в базираната в Лондон Teneo Intelligence.

Последни новини
Още от Новини от света