Ще се справят ли политиците с радикализма на Грета Тунберг?

Големият въпрос е дали борбеността на Грета повече помага или повече вреди на нейната кауза

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Политически лидери по целия свят вече знаят коя е 16-годишната климатична активистка Грета Тунберг, но въпросът е могат ли да се справят с нея, тъй като тя и нейните привърженици стават все по-радикални, пише в свой анализ за Bloomberg Леонид Бершидски. Протестите, започнали в големите градове по целия свят, са първото изпитание.

Протестиращите, подобно на Тунберг, искат правителствата да третират изменението на климата като спешен случай, който изисква спешни действия за намаляване на емисиите парникови газове. Защитниците на климата блокират движението на най-натоварените кръстовища в големите градове, като в Австралия дори стотици протестиращи бяха арестувани за нарушаване на трафика.

Грета Тунберг подкрепя радикалните действия, като в Twitter призова протестиращите да останат силни. В Лондон бяха извършени повече от 300 ареста. Британският премиер Борис Джонсън дори нарече протестиращите срещу климатичните промени „нахални“.

Германският канцлер Ангела Меркел се оказа по-мека, изразявайки несъгласие с Тунберг относно неотложността на радикални действия за климата. Според Меркел технологичният напредък дава на човечеството допълнително време. Френският президент Еманюел Макрон също разкритикува Тунберг за радикалните й позиции, като каза още, че екологично осъзнатите правителства на Франция и Германия не са тези, които тя трябва да атакува.

Още по темата

Доста по-остри са президентът на САЩ Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин, които се подиграват на Грета и се отнасят снизходително към нея. Тунеберг дори промени описанието си в профила си в Twitter на „много щастливо младо момиче с нетърпение очаква светло и прекрасно бъдеще", копирайки саркастичния туит на Тръмп. Путин пък я определи на безсмислена жертва на манипулация на възрастни.

Големият въпрос обаче е дали борбеността на Грета повече помага или повече вреди на нейната кауза. Още повече, че през последните седмици тя прекрачи границата от симпатията до заплахите. Много от националните лидери смятат, че тяхната работа е да направят толкова за околната среда, колкото е политически осъществимо и икономически разумно и не приемат с отворени обятия никй, който не оценява усилията им.

Освен това Грета Тунберг очевидно успя да подразни достатъчно някои хора, след като в Рим се поява обесена кукла с нейния образ.

Тунберг обаче изглежда различно от типичния младежки бунтар: тя внимателно се придържа към научния консенсус в публичните си изказвания и подчертава, че работи за постигане на цели, заложени в политически документ - Парижкото споразумение за климата. Това й помага да направи посланието си толкова ефективно, колкото малко активисти някога са го правили.

В крайна сметка важно е посланието на Тунберг да бъде политически уместно и това да доведе до увеличаване на гласовете за партиите на Зелените, които най-вероятно ще продължат да работят по програмите за климата. В противен случай протестите по света няма да доведат до значителна промяна.

Последни новини
Още от Новини от света