АЦБ предупреди за значителна нестабилност на пазарите при твърд Brexit

Централната банка запазва прогнозата си за драматично свиване на БВП на Кралството от 5,5% при най-лошия сценарий

Снимка: Jason Alden/Bloomberg Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Английската централна банка предупреди за значителна нестабилност на пазара и „съществени рискове“ от икономически срив в случай на Brexit без споразумение в края на този месец, съобщава Bloomberg.

В протокола от последното заседание на банката преди настоящия краен срок за Brexit (31 октомври) Комитетът за финансова политика на АЦБ посочи, че британската финансова система е подготвена за раздяла между Кралството и Европейския съюз (ЕС). Въпреки това цените на активите могат рязко да се понижат.

„Финансовата стабилност не е същата като пазарната“, посочват от Комитета. „Значителна волатилност на цените на активите трябва да се очаква при твърд Brexit“.

Още по темата

Още по темата

Британският премиер Борис Джонсън вече многократно обеща, че Кралството ще напусне блока със или без споразумение до края на месеца. Британски официални представители посочиха във вторник, че споразумение между Лондон и Брюксел е практически невъзможно заради неразбирателството между Великобритания и блока относно статута на Северна Ирландия.

Въпреки че АЦБ заяви, че планирането на сценария за Brexit без споразумение е помогнало за ограничаване на потенциалните щети за икономиката, в най-лошия вариант централната банка все още очаква драматично свиване на брутния вътрешен продукт на страната с 5,5%.

 

 

Последни новини
Още от Новини от света