Неочаквано подобрение за индустриалната продукция в Германия

Днешните данни обаче са по-скоро изключение от иначе не толкова добрите новини напоследък

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германското индустриално производство неочаквано се подобри през август след два поредни месеца на спад – факт, който ще намали притесненията относно засилването на търговското напрежение и намаляването на доверието на бизнеса, съобщава Bloomberg.

Производството е нараснало с 0,3% през август спрямо юли при консенсусна прогноза за спад с 0,2%. Въпреки това перспективите за най-голямата икономика в Европа остават несигурни, като производството намалява с 4% през годината, а намаляващите поръчки са сигнал, че не се вижда реална повратна точка.

Данните излизат само ден, след като стана ясно, че поръчките към заводите продължават да намаляват. Трудностите дори започнаха да се разпространяват и в други части на икономиката, повишавайки риска от рецесия в най-голямата икономика в Европа. Промишлеността, която представлява около 23% от БВП, се е свила с 4,9% на годишна база.

Слабости в икономиката се усещат и на други места в еврозоната, което подтикна Европейската централна банка да отпусне нови стимули. Растат и очакванията германското правителство да използва фискални стимули.

Днешните данни обаче са по-скоро изключение от иначе не толкова добрите новини напоследък.

Още по темата

САЩ са готови да наложат мита върху вноса от Европейския съюз за милиарди долари от следващата седмица. В същото време от китайска страна дават сигнал, че са все по-малко склонни на всеобхватна търговска сделка с Доналд Тръмп. Междувременно и перспективите за сделка с Brexit изчезнаха, след като преговорите спряха, а европейските лидери поставят под съмнение постигането на споразумение преди крайния срок от 31 октомври.

„Въпреки неотдавнашното леко съживяване, промишлеността остава затънала в спад“, заявиха от икономическото министерство на Германия във вторник. От институцията поясниха, че слабостта в търсенето продължава.

В същото време и доверието на инвеститорите в Германия се намира на най-ниското си ниво от десетилетие, докато доходността по германските облигации е под нулата.

Икономистите прогнозират ръст от едва 0,5% през тази година, като това би било най-слабото разширяване на икономиката от 2013 г. насам.


 

Последни новини
Още от Новини от света