Ирландия отделя 1,2 млрд. евро за твърд Brexit

Раздяла между Великобритания и ЕС може да коства 85 хил. ирландски работни места

Снимка: Aidan Crawley/Bloomberg Снимка: Aidan Crawley/Bloomberg

Ирландският финансов министър Паскал Донахю обяви план за 1,2 млрд. евро (1,3 млрд. долара) за справяне с последиците в случай, че Великобритания напусне Европейския съюз (ЕС) без споразумение, съобщава Bloomberg.

“Brexit без споразумение сега е основно предположение на правителството, тъй като напрежението между Кралството и ЕС нараства относно въпроса за ирланската граница”, заяви Донахю във вторник, като очерта плановете за бюджета на страната през 2020 г.

“Това не значи, че “твърд” Brexit е неизбежен”, отбеляза министърът, добавяйки, че правителството все пак се подготвя за подобен сценарий.

Необходимостта да се предприемат мерки за Brexit без споразумение се изостри, след като Великобритания попадна в нова задънена улица в процеса.

Още по темата

„Събираме си нещата и излизаме“, написа Джонсън в статия за неделното издание на в. Sun. „Единственият въпрос е дали Брюксел весело ще ни маха с взаимно договорена сделка, или ще бъдем принудени да си тръгнем сами“, посочи още премиерът. 

Ирландия се смята, че е втората най-потърпевша страна от Brexit без споразумение след Великобритания.

“Brexit без сделка може да коства 85 хил. работни места в Ирландия”, посочват представители на правителството.

Бюджетния план на ирландското правителство предвижда икономически растеж от 0,7% при твърд Brexit в сравнение с 3,3%, ако Великобритания напусне със споразумение, гарантиращо продължаване на търговските отношения. 

Последни новини
Още от Новини от света