Свиващите се поръчки към заводите в Германия утежняват ситуацията в индустрията

Министерството на икономиката заяви в понеделник, че инерцията в производството ще продължи да бъде слаба на фона на свитото търсене

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Поръчките към заводите в Германия намаляват повече от очакваното през август, което утежнява ситуацията в индустрията, а това е напът да изведе най-голямата европейска икономика на ръба на рецесията, съобщава Bloomberg.

Търсенето намалява с 0,6% спрямо юли, а това е два пъти повече от това, което икономистите очакваха. Данните, които могат да бъдат волатилни от месец до месец, показват, че вътрешните поръчки намаляват. В същото време поръчките като цяло се свиват през последните 15 месеца.

Икономическите перспективи за иначе ориентираната към износа Германия остават несигурни на фона на увеличаващите се рискове от Brexit без сделка, което ще потъпи Великобритания в криза. Премиерът Борис Джонсън и Европейският съюз имат малко време, за да постигнат съгласие относно план за напускането на съюза. В същото време Европа е в момент на преценка на възможните си ходове, след като администрацията на Тръмп обяви нови мита за милиарди долари върху европейски продукти, които трябва да влязат в сила от 18 октомври.

Още по темата

Влошават се и очакванията на бизнеса в Германия - до най-ниското си ниво от десетилетие през септември. Производството в най-голямата европейска икономика се свива с най-бързи темпове след финансовата криза. Консенсусната прогноза за индустриалната продукция през август сочи възможност за трети пореден спад, като данните ще излязат във вторник.

Германското правителство изрази готовността си да предостави икономически стимули в случай, че условията се влошат, но засега посочи, че не се предвижда друго освен съществуващите вече инициативи за стимулиране на инвестициите. Министерството на икономиката заяви в понеделник, че инерцията в производството ще продължи да бъде слаба на фона на свитото търсене.

Заради слабост и в други части на еврозоната Европейската централна банка обяви намаляване на депозитната ставка, нов кръг от покупки на активи и по-благоприятни условия за дългосрочната програма за кредитиране.


 


 

Последни новини
Още от Новини от света