Brexit е в нова задънена улица

Времето за постигане на компромис изтича

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Шансовете за постигане на споразумение между Великобритания и Европейския съюз (ЕС) изглеждат все по-малки, след като преговорите между тях достигнаха до нова задънена улица. В същото време песимизмът завладява все повече европейските столици, като според някои лидери от ЕС няма шанс за сделка преди 31 октомври, съобщава investor.bg.

Френският президент Еманюел Макрон и ирландският премиер Лео Варадкар дадоха сигнал, че биха искали да бъде постигнат напредък до петък, допълнително засилвайки усещането, че времето за постигане на компромис изтича.

От своя страна британският премиер Борис Джонсън възприе предизвикателен тон в изказване от неделя, в което отново подчерта, че страната му напуска ЕС в края на месеца, независимо от това дали блокът ще одобри неговото последно предложение. Той е заявил на Макрон в телефонен разговор, че ЕС не трябва да възприема „погрешното схващане, че Великобритания ще остане в ЕС след 31 октомври“, съобщиха от неговия кабинет.

Още по темата

„Събираме си нещата и излизаме“, написа Джонсън в статия за неделното издание на в. Sun. „Единственият въпрос е дали Брюксел весело ще ни маха с взаимно договорена сделка или ще бъдем принудени да си тръгнем сами“, посочи още премиерът.

Посланията на Лондон обаче са противоречиви. Докато Джонсън е категоричен в изказванията си, че Brexit ще се осъществи на 31 октомври, то неговото правителство заяви, че ще се съобрази със закона, приет от парламента, който изисква премиерът да поиска ново отлагане на процеса, ако не бъде постигнато споразумение до 19 октомври. Въпреки това, според високопоставен представител на неговия офис, би било историческа грешка, ако европейските лидери смятат, че опозицията на Джонсън може да предотврати Brexit без сделка.

Договарянето на споразумение изглежда като единственият очевиден начин за спазване на законодателството и осъществяването на Brexit в края на месеца. Но сигналите на ЕС са, че предложенията на Джонсън, които той представи пред блока миналата седмица, няма да са достатъчни. И въпреки че времето за преговори е изключително кратко, през уикенда нямаше предвидени нови разговори.

Повече по темата четете в investor.bg

Последни новини
Още от Новини от света