Сделка, без сделка или отлагане. Какво чака пазарите при всеки от вариантите за Brexit?

Индексът FTSE 100 може да пизгуби 13% от стойността си през следващите 12 месеца в случай на Brexit без сделка

Снимка: Jennifer West/Bloomberg Снимка: Jennifer West/Bloomberg

Паундът, британските акции и доходността на британските държавни облигации вероятно биха потънали, ако страната напусне Европейския съюз без сделка на 31 октомври.

Според проучване на Bloomberg News сред 18 валутни стратези и инвеститори лирата ще падне до нива от 1,11 долара спрямо сегашното ниво от около 1,23 долара, докато растящият интерес към сигурността на държаните облигации, може да изпрати доходността им до рекордно ниски нива. Прогноза на Bloomberg Intelligence сочи спад от 13% в стойността на индекса FTSE 100 през следващите 12 месеца в случай на Brexit без сделка.

„Ако се знае предварително какво ще стане, може да има разпродажби при паунда от по-рано и на 31 октомври може да не е толкова страшно“, коментира Кенет Броу, стратег в Societe Generale. Според него обаче ако пазарите научат какво следва в последния момент, еднодневния или едноседмичния шок може да бъде голям.

Пазарните участници все още не мислят, че има голям шанс за излизане на Великобритания от ЕС без сделка, смятайки, че парламентът или съда може да се намеси и да спре премиера Борис Джонсън от Brexit на всяка цена. И все пак при по-малко от месец до крайния срок има три възможности – сделка, без сделка или отлагане.

Ето какво смятат инвеститорите и анализаторите за трите варианта.

Без сделка

„Ако Великобритания напусне ЕС без сделка, обратната връзка между лирата и индекса FTSE 100 вероятно ще се разпадне“, смята Тревор Грийтъм от Royal London Asset Management.

Очакванията са при изход без сделка да се срине стойността паунда и на акциите на компаниите, както работещи основно за външните пазари, така и насочени към вътрешния пазар.

Според Morgan Stanley ще има 3 до 5% спад в краткосрочен план на акциите на сините чипове във Великобритания при излизане на страната без споразумение от съюза.

Индексът FTSE 250, съставен предимно от компании, опериращи на вътрешния пазар, ще изгуби най-много от стойността си  - между 8 и 12%, смятат икономисти и валутни стратези.

„При Brexit без сделка през първите дни апетитът за риск ще се загуби в целия свят“, смята Андрю Милингтън от Aberdeen Standard Investments. Очакванията са обаче при подкрепа за икономиката от страна на централната банка, акциите да се възстановят в дългосрочен план.

„Ако имаме твърд Brexit, ще видим много сериозно понижение в стойността на лирата, като инвеститорите ще бягат, както от британската валута, така и от британските акции", посочва Джейн Фоли, ръководител на валутната стратегия на Rabobank.

Още по темата

Със сделка

Според Goldman Sachs Group FTSE 250 ще спечели по-голяма преднина от FTSE 100, ако има сделка. Паундът пък вероятно ще отбележи понижение от 6% спрямо долара от предишния срок за Brexit 29 март към края на октомври.

При насочване на лирата към ниво от 1,30 долара, то това предполага възможен ръст в цената на акциите на компаниите, опериращи на местния пазра.

От Aberdeen Standard Investments също предвиждат ръстове за FTSE 250, ако бъде постигнато споразумение, отбелязвайки, че в момента редица сектори се подготвят за твърд Brexit.

Някои банкови книжа и към момента се търгуват под стойността си, докато строителите на жилища също са с понижена оценка въпреки недостига на жилища в страната.

Според анализатори от Commerzbank потенциалът за възстановяване на паунда в случай на сделка би бил ограничен до 5-10% поради факта, че икономиката на Великобритания вече е слаба и под натиск от забаващия се глобален растеж.

Отлагане

Поредното забавяне на Brexit несъмнено би било по-добро решение за пазарите, отколкото излизането без сделка, но така или иначе това не решава проблемите. Инвеститорите ще продължат да спекулират с бъдещите отношения на Великобритания с ЕС, докато перспективата за общи избори може да доведе до допълнително объркване.

„Всеки сценарий е негативен за британските акции, включително отлагане, което за пазарите означава удължаване на несигурността“, смятат от Societe Generale. От банката очакват именно удължаване на срока да бъде обявено до края на октомври, като се избегне сценария без сделка.

„Ако имаме сделка, то паундът ще поскъпне и ще навреди на износителите. А ако нямаме сделка, това ще е лоша новина за икономиката и акциите и в този случай ще поевтинеят“, посочват още от Societe Generale.

Според Джордж Саравелос от Deutsche Bank пазарът във Великобритания е твърде оптимистичен по отношение на сключването на потенциална сделка до края на октомври и при удължаване на срока със сигурност ще бъде оказан натиск върху лирата. От банката препоръчват продажби на лири и покупки на долари.

„Очакваме скромен ход при лирата от около 1 -2%, тъй като удължаването на срока вероятно е основният случай за повечето пазарни участници“, посочват от Commerzbank.

Последни новини
Още от Новини от света