Колко голям проблем за световната икономика може да се окаже Brexit без сделка?

Британският премиер има една седмица да направи по-добро предложение към ЕС

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Ако Великобритания напусне Европейския съюз (ЕС) без споразумение, това ще подкопае допълнително и без това крехката глобална икономика, пише Bloomberg.

Референдумът през 2016 г. нанесе почти моментален удар върху бизнес климата, а негативният ефект бързо се разпространи към международните пазари. При най-лошия сценарий за „твърд“ Brexit обаче е гарантирано, че вредите за Кралството ще са големи, като според Bloomberg Economics подобен изход ще вкара британската икономика в рецесия.

Въпросът е колко от негативите ще се прехвърлят върху глобалната икономика във времена, в които търговската война между САЩ и Китай вече сви значително световното производство.

Икономическите настроения са под натиск в Европа. Графика: Bloomberg 

След Великобритания най-голямата жерта на Brexit без изход ще бъде еврозоната, като според Европейската централна банка щетите за региона ще са в размер на между 10 и 30% от това, което ще се случи на Острова. В тези процеси ще видим ясно границата между забавяне и рецесия.

„Последиците от „твърд“ Brexit ще бъдат много тежки за Великобритания. Опасявам се, че и за всяка от страните членки на ЕС“, заяви бившият италиански премиер Марио Монти пред Bloomberg Television.

Според професор Нориел Рубини от Нюйоркския университет „сътресенията около Brexit може би няма да предизвикат глобална рецесия, но със сигурност ще дадат началото на европейска, която по-късно ще се пренесе върху други икономики“.

Ултиматумът

Междувременно британският премиер Борис Джонсън получи реверанс от една седмица от ЕС, за да преразгледа предложението си за сделка за Brexit или той ще бъде изправен пред унизително отлагане на процеса по напускане на съюза, съобщава Bloomberg.

В британския парламент вече се появиха сигнали, че най-накрая сделката може да бъде одобрена, след като някои твърди поддръжници на Brexit и настроените проевропейски тори заявиха готовността си да я подкрепят.

След повече от 3 години на преговори Джонсън се озова в противоположната позиция на предшественика си, но не по-рискована за управлението му. Тереза Мей изгуби работата си заради постигането на споразумение с ЕС, което обаче не успя да прокара в парламента.

Бъдещето на Джонсън сега зависи от това дали той ще постигне компромис с Брюксел, като запази новите поддръжници на споразумението в страната си.

ЕС ще вземе решение след седмица дали двете страни са близо до споразумение, след като настоя Великобритания да представи ново по-добро предложение. Вероятно е дотогава Джонсън да проведе срещи в няколко европейски столици, посочиха официални източници.

Последни новини
Още от Новини от света