Водещи институти понижиха прогнозите си за растежа на Германия

Според експерти най-голямата европейска икономика ще нарасне с 1,1% следващата година

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Пет от водещите изследователски института в Германия намалиха прогнозите си за икономическия растеж на страната, след като производството в най-голямата европейска икономика отчете спадове, водени от пониженото глобално търсене и ескалациите в търговските спорове, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на Германия ще нарасне с 1,1% през 2020 г., сочат прогнозите на експерти, публикувани в сряда в Берлин. През април те очакваха ръст на германската икономика от 1,8%.

„Германската индустрия е в рецесия и това се отразява върху доставчиците на услуги, грижещи се за тези компании“, посочват от DIW. Според експерти „фактът, че икономиката се разширява се дължи основно на продължаващите позитивни нагласи относно разходите на домакинствата“

Дори след последното понижение, оценката на институтите продължава да е над консенсусната за 2020 г. Изследване на Bloomberg сред икономисти миналия месец прогнозира ръст от 0,9% през следващата година, докато очакванията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие са дори по-ниски – според тях германската икономика ще нарасне с 0,6% през 2020 г.

Твърд Brexit е един от основните рискове според публикуваната в сряда прогноза. Ако Великобритания се раздели с Европейския съюз без сделка, ръстът на БВП на Германия може да се свие с 0,4% според очакванията на институтите.

За тази година прогнозите са за ръст от 0,5% спрямо очаквнаите по-рано 0,8%, което би било най-слабото представяне на германската икономика от 2013 г. насам.

Още по темата

Още по темата

„Най-голямата европейска икономика вероятно ще се свие през третото тримесечие, което значи, че Германия ще изпадне в техническа рецесия след 0,1-процентния спад, отчетен за периода април-юни“, добавят те.

Петте института, участвали в изготвянето на прогнозата са берлинският DIW, IWH, Ifo, IfW и RWI. Базираният в Цюрих KOF и виенският IHS също са участвали в изготвянето на прогнозата.

Тази и още подобни теми ще са сред акцентите на годишната конференция THE NEXT BIG THING на Bloomberg TV Bulgaria, която ще се проведе на 17 октомври в зала 6 на НДК.

 

Последни новини
Още от Новини от света