ЕП единодушно одобри новия мандат на Мария Габриел

Изслушването на българския евродепутат продължи 3 часа

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Мария Габриел е единодушно одобрена за нов мандат от ресорните комисии в Европесйкия парламент. Българският кандидат за еврокомисар подчерта, че ще работи за насърчаване на иновациите и образованието и за една по-приобщаваща Европа.

Изслушването на Габриел в ресорните комисии на ЕП бе определено от евродепутатите като блестящо. То продължи 3 часа, а по време на него Мария Габриел отговори на 50 въпроса. 

Българският еврокомисар очерта няколко предизвикателства за следващите пет години. 

"Европа на сърцата, една Европа, която вдъхновява нашата младеж, артисти, творци. На първо място, Европа трябва да запази световната водеща роля в науката. Ние сме само 7% от световното население, но 20% от научните изследвания с високо качество са европейски. Имаме по-голям принос от САЩ и Китай в това отношение, но те наваксват", заяви тя.

Габриел изрази подкрепата си за тройно увеличение на бюджета на ЕС за научни изследвания и образование. Тя настоя за повишаване на заплатите на европейските учени и отбеляза, че чрез тяхната работа може да се постигне стремеж на ЕС за природосъобразен живот. 

Повече по темата вижте на Bulgaria ON Air

Последни новини
Още от Новини от света