Новият фронт в търговската война няма да има милост за развиващите се пазари

Инвеститорите ще търсят сигнали за промяна в политиката на китайския президент Си Дзинпин във вторник, когато той ще държи реч

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Развиващите се пазари се насочват към четвъртото тримесечие в сянката на една от най-опасните фази в търговския спор между САЩ и Китай, съобщава Bloomberg.

Според информация от края на миналата седмица администрацията на Тръмп обмисля САЩ да блокира всички американски инвестиции в Китай, като с напредването на седмицата предстои да се види как ще се развие този сценарий и как ще реагират инвеститорите.

Във фокуса на пазарите през следващите дни ще са още заседанието на Индийската централна банка, данни за инфлацията в Турция и ключови данни за пазара на труда в САЩ.

„Все още не е ясно колко сериозно е идеята, но ако това се случи, то би отворило съвсем нов фронт във войната с Китай“, смята Джеймс Маккормик от NatWest Markets Plc в Лондон. Той обяснява, че вече значително е нарушена глобалната система за търговия и ако се продължава да се върви по този път, то това носи огромен риск за капиталовите пазари.

Още по темата

Валутите на развиващите се пазари са напът да изпратят най-слабото си тримесечие от второто тримесечие на 2018 г. на фона на търговската война между САЩ и Китай, която вече оказва негативен ефект върху растежа на световната икономика. Юанът, например, ще изпрати най-лошият си септември от 2012 г.

От BNP Paribas Asset Management очакват голяма волатилност при валутите на развиващите се пазари на фона на предстоящите избори в Аржентина в края на октомври, търговското напрежение и последните решения на централните банки.

Инвеститорите ще търсят сигнали за промяна в политиката на китайския президент Си Дзинпин във вторник, когато той ще отбележи 70-тата годишнина от основаването на Китайската народна република с реч, очертаваща визията му за бъдещето.

Китайските акции се търгуваха на червена територия в понеделник. Индексът CSI 300 отчете спад с 1%, доближавайки се до 1-месечно дъно.

От втората седмица на октомври се очаква да започнат преговори между САЩ и Китай за разрешаване на търговския конфликт. 

Последни новини
Още от Новини от света