Свиването на пазара на автомобили застрашава бъдещето на китайския Детройт

Местните власти се опитват да подкрепят производителите в сектора

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Забавящият се автомобилен пазар в Китай принуждава местните власти да предприемат мерки и да предоставят финансова подкрепа на изпитващите сериозни затруднения местни и чуждестранни автомобилни производители, тъй като Пекин гледа с тревожен поглед към растящата безработица в сектора, съобщава Nikkei Asia Review.

В окото на бурята е град Чунцин. Хъбът за производство на военна техника насърчава автомобилната индустрия през последните десетилетия. Но след като китайският пазар на автомобили, най-големият в света, се сви за първи път от 28 години през 2018 г. „китайският Детройт“ изпадна в немилост. 

Японската компания Suzuki Motor се оттегли от своето съвместно предприятие в града, докато това на Ford Motor и местната държавна Changan Automobile Group, Changan Ford Automobile, извършва сериозно съкращение на персонала. Забавянето на растежа в сектора накара Чунцин да предприеме мерки.

В началото на август местните власти обявиха, че ще подкрепят финансово страдащите от забавянето производители. Една от тези компании е именно Changan Ford Automobile, която ще получи 143,7 млн. юана (20,2 млн. долара) помощ.

BAIC Yinxiang Automobile, притежавана от частната компания Chongqing Yinxiang Industrial Group, също е прекратила операциите на завода си в Чунцин. По време на своя най-голям възход преди три години, BAIC Yinxiang произвежда по 260 хил. превозни средства годишно. Но продажбите на компанията спадат рязко заради засилената конкуренция от страна на чуждестранните компании, които понижават цените на своите автомобили.

Повече за предизвикателствата пред Китай след свиването на пазара на автомобили вижте в продължението на материала на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света