Несигурността от конференцията на торите надвисва над британския паунд

Борис Джонсън обяви, че няма да подаде оставка, дори преговорите с Брюксел да бъдат удължени след края на октомври

Снимка: Jason Alden/Bloomberg Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Фокусът на трейдърите на валутните пазари в Европа се измести от Лондон към Манчестър, където този уикенд се провежда годишната конференция на Консервативната партия, пише Bloomberg.

Събитието и преди е будило притеснението на инвеститорите - неочакваната промяна на политиката на премиера Тереза Мей през 2016 г. доведе до най-лошото седмично представяне на британския паунд след референдума за Brexit.

Година по-късно на срещата на британските консерватори беше отчетен спадът на популярността на Мей, който увеличи спекулациите за предстояща промяна в управлението и отново повлече цената на паунда надолу.

По време на настоящото заседание инвеститорите ще следят за втвърдяване на позицията на премиера Борис Джонсън, който настоява Великобритания да напусне Европейския съюз (ЕС) в края на следващия месец, независимо дали дотогава ще има постигнато споразумение между Лондон и Брюксел.

„Партийната конференция на торите е може би най-важното събитие за паунда през следващата седмица“, посочи Нед Румпелтин, Toronto-Dominion Bank. „Премиерът ще трябва да обедини войската си и да енергизира базата си за Brexit. Това означава, че тонът към ЕС вероятно значително ще се втвърди“, добави той.

Brexit, АЦБ

Британският паунд отслабна през последните дни, достигайки най-ниските си стойности от почти 3 седмици насам, на фона на негативните политически и икономически новини.

ЕС изгуби вяра във възможността на Джонсън да постигне споразумение с Брюксел преди крайния срок за Brexit на 31 октомври, докато Майкъл Сандърс от от Комитета по паричната политика на Английската централна банка предупреди за необходимост от намаляване на лихвите с цел стимулиране на икономиката, дори Brexit да протече със сделка.

Трейдърите ще следят и за икономическите данни за Великобритания, които предстои да бъдат публикувани следващата седмица, включително за продажбите на дребно и производството. 

Все още всичко е възможно

Възможностите, свързани с Brexit, все още остават широко отворени. Сред тях са отлагане на процеса, „твърд“ Brexit или предсрочни парламентарни избори.

По-рано днес Джонсън заяви в интервю за BBC, че няма намерение да подава оставка, дори преговорите с Брюксел да бъдат удължени след 31 октомври, въпреки че се ангажира Великобритания да напусне блока до тази дата без сделка при необходимост.

"Аз се ангажирах да ръководя страната и партията си в труден момент и ще го направя", заяви Джонсън. "Мисля, че има голям шанс" Кралството да постигне споразумение с блока, допълни той.

Още по темата

 

Последни новини
Още от Новини от света