Конференцията на британските консерватори започна с големи обещания

13 млрд. евро ще бъдат разпределени в 40 английски болници през следващото десетилетие

Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Правителствени обещания за раздяла с Европейския съюз (ЕС) и допълнителни средства за обществени услуги се очакват от конференцията на Консервативната партия в Манчестър, пише BBC. В деня на откриването ѝ министрите посочиха, че 13 млрд. евро ще бъдат разпределени в 40 болници в Англия през следващото десетилетие.

Конференцията на торите се провежда на фона на засилените заплахи от опозиционната Лейбъристка партия за вот на недоверие срещу правителството.

Депутатите се завърнаха на работа в четвъртък, след като Върховния съд на Великобритания постанови, че отлагането на работата на правителството, поискано от премиера Борис Джонсън, е незаконно.

Вотът на недоверие на правителството, целящ да замени Джонсън като министър-председател на Кралството, може да се проведе още следващата седмица, заяви представител на Шотландската национална партия.

Очакванията са лидерът на лейбъристите Джереми Корбин да проведе среща с опозицията в Уестминстър в понеделник, за да планират следващите си ходове към избягването на Brexit без споразумение.

Корбин вече заяви, че е готов да поеме управлението, ако Джонсън бъде принуден да се оттегли.

„Конференция като никоя друга“

Според политическия кореспондент на BBC Крис Менсън „конференцията (на торите) ще бъде като никоя друга“.

„Brexit е след месец – вероятно. Правителството обаче може да се изправи пред вот на недоверие преди това“, отбеляза той.

„Докато активисти и депутати се събират тук, опозиционните партии дават най-доброто от себе си, за да направят животът на Консервативната партия неудобен“, добави Менсън.

Последни новини
Още от Новини от света