Китайският фондов пазар ще трябва да оцени риска от най-опасната американска заплаха

За момента търговското министерство на САЩ няма планове да забрани листването на китайски компании на щатските борси

Общ изглед от борсата в Шанхай Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Общ изглед от борсата в Шанхай Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Citigroup Inc. определи заплахата на САЩ за блокиране на всички американски инвестиции в Китай като потенциално най-опасния ход на Вашингтон в ескалиращото съревнование между двете най-големи икономики в света, пише Bloomberg.

Трейдърите на китайските борси ще трябва да решат как да оценят риска в понеделник, малко преди началото на едноседмична ваканция, след като Bloomberg съобщи, че администрацията на президента Доналд Тръмп обмисля начини за ограничаване на американските пари в китайски структури. В резултат индексът MSCI China спадна с 1,6% в петък.

Търговското министерство на САЩ посочи, че за момента няма планова да блокира листването на китайските компании на американските борси, като не адресира потенциални следващи ходове.

„Министерството на търговията и Националният икономически съвет са внимателни относно реакцията на пазарите към каквито и да е стъпки за ограничаване на финансовите връзки и работят по осигуряването на план, чието изпълнение да не плаши инвеститорите“, посочиха запознати източници пред Bloomberg.

Американските инвестиции на местния китайски пазар са ограничени – 203 млрд. долара дългосрочни финансови активи към юни, което е малко над два пъти повече от размера на активите в Южна Африка според американското търговско министерство.

Далеч по-голяма е пазарната капитализация на китайските компании на трите ключови американски борси, която към февруари е в размер на 1,2 трлн. долара, според доклад на Комисията за преглед на икономиката и сигурността между САЩ и Китай.

„Това очевидно добавя още един слой несигурност и не предлага положителен резултат от предстоящите търговски преговори“, посочи пазарен стратег от сингапурската Asymmetric Advisors Pte. „Ходът ще принуди китайските фирми да се листват на борсите в Хонконг и Китай“, добави той.

Последни новини
Още от Новини от света