Испанският премиер призова лидерите на Каталуня да се въздържат от насилие

Девет души са задържани по подозрения в тероризъм

Педро Санчес. Снимка:Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg Педро Санчес. Снимка:Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Педро Санчес, премиер на Испания, отправи призив към лидерите на движението за независимост на Каталуня да се въздържат от всякаква подкрепа за актове на насилие. Страната се стяга за протести, които могат да последват съдебните процеси срещу неколцина от лидерите-сепаратисти, намиращи се в затвора, пише Bloomberg.

„Тяхната грешка е тотална“ е заявил Санчес на среща на неговата Социалистическа партия в Мадрид по отношение на лидерите на движението за независимост на Каталуня. „Призовавам ги да осъдят всяка форма на насилие“, е казал още той.

Още по темата

Присъдите се очакват скоро в процеса срещу 12 лидери-сепаратисти, които през 2017 г. се опитаха да провъзгласят независимостта на Каталуня от Испания. Ако те бъдат признати за виновни по обвиненията, включително и за бунт, могат да се очакват масови протести и дори безредици в Каталуня, опасяват се испанските власти. На 23 септември полицията арестува девет активисти на движението за независимост по подозрения в тероризъм, след като у тях са били открити материали за изработка на взривове.

„Те искат да ни деморализират. Те искат да ни уплашат. Те няма да успеят“, е заявил в Twitter Хоаким Тора, президентът на област Каталуня, който също подкрепя независимостта.

Последни новини
Още от Новини от света