Jaguar Land Rover затваря британските си фабрики за седмица заради Brexit

Компанията ще преустанови производство през ноември, независимо от развоя на процеса

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Jaguar Land Rover планира да затвори фабриките си във Великобритания за седмица през ноември като предпазна мярка срещу прекъсвания във веригите на доставка, които може да станат факт при Brexit без споразумение, заяви главният изпълнителен директор на компанията Ралф Спет, цитиран от Bloomberg.

“Работата ще бъде прекъсната, независимо дали Великобритания ще поиска отлагане на процеса, или не”, допълни Спет по време на брифинг в Англия.

Британският премиер Борис Джонсън продължава да настоява за раздяла между Кралството и Европейския съюз (ЕС) без споразумение, ако не успее да предоговори настоящите условия. Автопроизводителите във Великобритания се противопоставиха на “твърдия” Brexit още след референдума през 2016 г.

По-рано тази седмица над 20 търговски групи в Европа предупредиха, че подобно развитие на процеса ще има “незабавен и разрушителен ефект, подкопавайки конкурентоспособността и довеждайки до необратими и тежки щети”.

“Jaguar Land Rover използва около 20 млн. части на ден, повечето от тях се внасят от Европа”, коментира още Спет. Някои прогнози предвиждат, че неуредената раздяла между Кралството и блока може да доведе до сериозни забавяния на границите, които да принудят британските автопроизводители да спрат работа за повече от няколко дни.

Служителите на Jaguar ще получат възнагражденията си в дните на прекъсване, като работите, които не са свързани с производството, ще продължат да се изпълняват. 

Последни новини
Още от Новини от света