Импийчмънт на Тръмп има потенциала да промени цената на всичко

Wall Street обаче е трудно да оцени всички рискове

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

С изявление, продължило само няколко минути, председателят на Камарата на представителите Нанси Полоси постави началото на процедура по разследване за импийчмънт, която има потенциала да промени цената на всичко – от соя до акции, облигации и щатски долари, пише в свой анализ Bloomberg.

Проблемът е в това как да се оцени ефектът от усилията за детрониране на иначе един непредсказуем лидер, който е повлиял на пазарите както никой друг американски президент преди него и който вече няколко пъти оцелява след заплахи за отстраняване.

Въпреки информацията, че Тръмп е оказвал натиск върху украинското правителство за разследване срещу кандидата за президент на Демократическата партия и бивш вицепрезидент Джо Байдън, какво предстои в политиката и за пазарите въобще не е ясно.

“Трудно е за пазарите да преценят ситуацията, има толкова много сценарии, че просто трябва да продължим да инвестираме“, коментира Майкъл Първес, главен изпълнителен директор на Tallbacken Capital Advisors за Bloomberg TV.

Още по темата

Въпреки че това може да е добър съвет, пренебрегването на тази сапунена опера не е опция за много от трейдърите на Wall Street особено когато наближава решаващото четвърто тримесечие. Инвеститорите и анализаторите са заети да оценяват фактори като търговската война и печалбите, а сега се появява и нова драма – дали Тръмп ще продължи да бъде президент.

Може би най-големият въпрос е как процедурата за импийчмънт ще се отрази на търговската война на Тръмп с Китай. Акциите и доходността по облигациите регистрираха повишения в сряда, след като Тръмп каза, че търговска сделка може да има по-рано, отколкото хората си мислят. В същото време във вторник, когато за първи път се заговори за импийчмънт и американският президент заяви, че ще се съгласи само на добра сделка с Пекин, предизвикаха разпродажби на акции и поскъпване на облигациите.

Все пак анализаторите и инвеститорите са единодушни по няколко теми. Докато Камарата на представителите може да гласува за импийчмънт на Тръмп, то ръководеният от републиканците сенат е малко вероятно да го освободи от длъжност, тъй като за това ще са необходими 67 гласа - включително поне 20 от републиканците.

Междувременно други инициативи във Вашингтон могат да бъдат замразени, докато тече процедурата. Става въпрос за например търговското споразумение между САЩ и Мексико и Канада или предложението за намаляване на цените на лекарствата, отпускани по лекарско предписание. Ако импийчмънтът на Бил Клинтън може да служи за ориентир, то процесът може да продължи с месеци.

Според анализатора Браян Абрахамс от RBC Capital Markets в момента е малко вероятно да има преразглеждане на цените на лекарствата, а това може да даде тласък на биотехнологичните компании, чиито акции останаха в страни през тази година от общата тенденция за нарастване стойността на книжата в САЩ.

Междувременно от Wells Fargo Securities смятат, че няма как инвеститорите да не вземат под внимание повишения политически риск.

„Настроението обаче може рязко да се промени и да бъде подкрепено представянето на капиталовия пазар, ако Камарата дискредитира Тръмп, но след това той бъде оправдан. Подобно нещо се случи и при казуса с Бил Клинтън през 1998-199 г. Камарата тогава започна разследване по обвинение в сексуален тормоз, но сенатът го оправда с мнозинство от две трети. Акциите поскъпваха през по-голямата част от този период.

„Все пак, събития като това са рядкост и не можем да съдим по тях какво ще стане днес поради уникалния контекст, който придружава всеки казус“, обясни Джон Норманд от JPMorgan.

По време на импийчмънта на Клинтън пазарите се възстановяваха от азиатската финансова криза и кризата в Русия, докато се заформяше „dot-com“ балона.

В същото време в момента е налице търговска война, забавяне на световната икономика и геополитическо напрежение в определени точки по света.

Това е безкраен парад от несигурности, които е трудно да бъдат оценени напълно и да се вземе решение точно как да се търгува на Wall Street.

Последни новини
Още от Новини от света