Германия плаща 250 млн. евро за опазване на горите в световен мащаб

Германското правителство и Световната банка стартират програма за опазване на тропическите гори

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Германският министър на икономическото сътрудничество и развитие Герд Мюлер ( Християн-социалния съюз), заедно с президента на Световната банка Дейвид Малпас, стартира глобална програма за опазване на горите. Германското министерство за икономическо сътрудничество и развитие (BMZ) съобщи, че правителството е инвестирало 250 млн. евро в опазването на горите в световен мащаб. Като цяло инициативата ProGreen би трябвало да възлиза един милиард долара (910 млн. евро), пише германският седмичник Die Zeit.

Министерството на Мюлер инвестира 200 млн. евро директно в програмата, 30 млн. евро в Централноафриканска инициатива за горите (CAFI), както и още 20 млн. евро за защита на коренните общности.

Със средствата тропическите гори би следвало да бъдат по-добре защитени или възстановени и предпазени от незаконна сеч. Налични са и допълнителни средства за изготвянето на сертификати, които се отнасят до използването на устойчив тропически дървен материал.

Герд Мюлер обоснова необходимостта от инициативата с огромното значение на тропическите гори за планетата, пише още Die Zeit.

"Само тропическата гора в Амазонка произвежда 20% от кислорода в света, но на всеки четири секунди площта ѝ намалява - особено за огромни плантации от соя и палмово масло", посочи министърът. 11% от емисиите на въглероден диоксид се дължат на сеч, изгаряне и унищожаване на гори. "Трябва да спрем това незабавно", заявява Мюлер.

Федералното правителство и Световната банка стартираха инициативата си едновременно с началото на срещата на върха на ООН по въпросите за климата в Ню Йорк, на която присъстваха десетки държавни и правителствени лидери, в това число германският канцлер Ангела Меркел (ХДС). Поканени са и представители на частния сектор и гражданското общество. ООН се надява, че срещата ще подсили ангажимента на международната общност относно намаляване на вредните за климата емисии на въглероден диоксид. Това е от изключително значение за постигането на целите на Парижкото споразумение за климата от 2015 г.

Последни новини
Още от Новини от света